Hírek

Mindenki Messiék égéséről beszél, pedig történt más is azon a meccsen

Csütörtökön este a horvát labdarúgó-válogatott megsemmisítő csapást mért Argentínára a H csoportban és a kiesés szélére lökte a 2014-es vb-ezüstérmest. Luka Modricék 3-0-ra nyertek és vezetik a csoportot, Lionel Messiéknek két forduló után csak egy pontjuk van.

Természetesen erről szólnak a hírek a találkozó kapcsán, pedig akadt még egy érdekesség, ez pedig az üzbég játékvezető, Ravshan Irmatov volt, ő ugyanis az első, aki tíz világbajnoki meccsen is vezetett.

Már rekorderként érkezett a mérkőzésre, kilenc találkozója sem volt senki másnak. A francia Joël Quiniou, a mexikói Benito Archundia és az uruguayi Jorge Larrionda, akik 8-8 meccsen fújhatták a sípot.

A 40 éves Irmatov édesapja is játékvezető volt már, így elég fiatalon elsajátította a szakmát. Egyszer be kellett ugrania egy utánpótlás-mérkőzésen, akkor pecsételődött meg a sorsa.

Édesapám akkor egy ificsapat mellett dolgozott, segítettem neki, aztán az egyik mérkőzésükre nem érkezett meg a kijelölt játékvezető, apám pedig a kezembe nyomta a sípot és azt mondta: »Adj bele mindent!« Ráéreztem az ízére, tudtam, hogy sok örömet fog okozni a játékvezetés

mondta a 2018-as vébé kezdete előtt a Daily Nationnek.

Már 26 évesen a FIFA nemzetközi keretébe került, 2010-ben volt az első vébéje, akkor ő volt a legfiatalabb bíró a vébén, öt találkozót vezetett, neki adták az Uruguay – Hollandia elődöntőt is. 2014-ben négy mérkőzés jutott neki, ezúttal az Argentína – Horvátország volt számára az első. Dirigált már olimpián és levezetett két klubvilágbajnoki döntőt is.

Luka Modric, a gyerekarcú szörny
Az Argentína-Horvátország 0-3) mérkőzés a két 10-es, Luka Modric és Lionel Messi párbajáról is szólt. Miért nyert az egyik, miért vallott kudarcot a másik?

Irmatovot ötször választották meg a legjobb ázsiai játékvezetőnek, 2015-ben pedig a világ legjobbja lett a Globe Soccer szavazásán. Megbízható, rendkívül alacsony hibaszázalékkal dolgozik, más kérdés, hogy nem egy sztárkarakter, talán ezért sem robbant be a köztudatba.

Úgyhogy megmaradt olyannak, amilyennek az emberek többsége elképzel egy játékvezetőt: szép csendben jól végzi a dolgát a pályán.

A legtöbb vébémeccsen résztvevő játékvezetők

10 – Ravshan Irmatov (üzbég)

8 – Joël Quiniou (francia), Benito Archundia (mexikói), Jorge Larrionda (uruguayi)

7 – Marco Antonio Rodriguez (mexikói), Ali Bujsaim (emírségekbeli), Frank De Bleeckere (belga), Juan Gardezábal Garay (spanyol), Sandy Griffiths (walesi), John Langenus (belga), Carlos Eugênio Simon (brazil)

Nyitókép: Carlos Cuin/Jam Media/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik