Hírek

Neymar nem egészséges, de ettől még játszani fog

Tite, a brazil szövetségi kapitány szerint öt meccs kell még Neymarnak, hogy teljesen egészségesnek lehessen nyilvánítani, de ennek ellenére Costa Rica ellen is kezdőként fog szerepelni. Svájc ellen a brazilok túl mélyen játszottak, ezt most el kell kerülniük. Coutinho szerepköre is nagy kérdőjel a vb második meccse előtt. Beharangozó.

Neymar még mindig nem teljesen egészséges, de kezdeni fog a Costa Rica elleni második csoportkörös mérkőzésen pénteken délután, Szentpéterváron – ezt a brazil válogatott szövetségi kapitánya, Tite árulta el a meccset megelőző sajtótájékoztatóján. Az edző arról is beszélt, hogy csapata legnagyobb sztárjának még körülbelül öt meccset kell lejátszani, mielőtt azt lehet rá mondani, hogy teljesen felépült, azaz ezen a világbajnokságon – ha a brazilok eljutnak egyáltalán odáig – a döntőben lehet először majd teljesen egészségesen a pályán.

Neymar a világ ellen: nem ez a győztes taktika Brazíliának
A szupersztárnak meg kell tanulnia, hogyan válhat egy rendszer fogaskerekévé. Svájc ellen még túl sokat vállalt, és ezen el is úszott a győzelem.

Nem lehet persze kizárni, hogy Tite csak altat, de tény: Neymar három és fél hónap elteltével először töltött 90 percet a pályán Brazília első csoportkörben vívott, Svájc elleni meccsén (1-1). Hogy mennyire játszott jól, és mennyire volt képes hasznot hajtani csapatának a pályán, arról korábban részletesen is írtunk, és a meccs után a nemzetközi sajtó is részletesen foglalkozott azzal,

nem túl önző-e Neymar ahhoz, hogy sikerre vezesse a brazilokat?

Tite sajtótájékoztatóján cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint külön kérte volna játékosát, hogy alkalmazkodjon a társaihoz, és vállaljon picit kevesebbet.

Nem igaz, nem történt ilyen. Nem vehetjük el Neymartól az ösztönzőit, ő egy igazi zseni… Mindannyiunknak segíteni kell őt abban, hogy be tudja teljesíteni a benne rejlő lehetőségeket, és ebben mindenkinek egyénileg felelősséget kell vállalnia

– érvelt a brazil kapitány.

Mivel a brazilok Svájc ellen nem tudták kicsikarni a győzelmet, most különösen nagy nyomás helyeződik rájuk, és Costa Rica ellen már nem hibázhatnak. Bár Tite szerint már az első meccsen is győzelmet érdemelt volna a csapat, abban egyetértett az őt kérdező újságírókkal, hogy hasonlóan hatékony védekezés mellett sokkal kreatívabb támadásokra van szükség.

Nem változtatok a kezdőcsapaton sem, de lesz néhány pozíciós változtatás. Az első meccs előtt én is, a csapat is izgatott volt, de most már sokkal koncentráltabbak vagyunk

– súrolta épphogy a taktikai részleteket Tite.

Fotó: Mike Kireev/NurPhoto / AFP

További érdekesség, hogy a braziloknál az a Thiago Silva fogja viselni a csapatkapitányi karszalagot, aki négy évvel korábban komoly kritikákat kapott a szurkolóktól, miután eltiltatta magát a németek elleni elődöntőről, korábban pedig nem vállalt büntetőt a Chile elleni tizenegyespárbajban.

Ha mindenkit eldobnánk, akit az előző világbajnokság után kritizáltak, akkor most nem lenne válogatottunk. Az előző meccsen az volt a gond, hogy túlságosan mélyen visszaálltunk 1-0 után. Ez nem a mi játékunk, még egyszer nem fordulhat elő

– magyarázta a szövetségi kapitány, akinek a kispadon olyan alternatívák állnak rendelkezésére, mint Douglas Costa (Juventus), Firmino (Liverpool), Fernandinho (Man City), vagy éppen Fred (Man United).

Thiago Silva
Fotó: Joe Klamar / AFP

A problémát furcsa módon Coutinho jelenti. Azzal, hogy Tite visszahúzta a középpályára a Barcelona támadóját, kétségtelenül újabb opciót teremtett csapatának az ellenfél térfelén, ám védekezésben jóval sebezhetőbbé váltak a brazilok. Nem mindig és minden körülmények között engedhetik meg maguknak a letámadást és a magasra tolt védelmi vonalat, mert Coutinho védekezésben komoly kockázat: ha viszont nem tudnak nyomást helyezni a labdára az ellenfél térfelén miközben feltolt védelemmel helyezkednek hátul, könnyedén kiszolgáltatottá teszik magukat az ellentámadásokkal szemben.

Paulinho ellenben épp a letámadásban a legjobb – így viszont már két olyan középpályása is lesz Tite-nek a pálya közepén, aki nem a neki legjobban fekvő szerepkörben kénytelen játszani. Ez a finomhangolás egyelőre a brazilok legnagyobb problémája, kiegészítve azzal, hogy Neymar túl sokat vállal, elfelejtve, hogy az idei tornán már nem Hulk, Oscar, Ramires, és Bernard játszik mellette, hanem például Gabriel Jesus – akivel a selejtezők alatt már-már telepatikus kapcsolata alakult ki a pályán. Erre is jobban kellene hagyatkozniuk a dél-amerikaiaknak.

Túlságosan siettünk Svájc ellen. És amikor ez történik, akkor a legfontosabb pillanatokban nem tudsz elég pontos lenni.

A túloldalon Costa Rica abszolút győzelmi kényszerben játszik, ennek ellenére kár lenne azt várni, hogy a közép-amerikaiak kinyílnak majd Brazília ellen. Oscar Ramírez szövetségi kapitány szintén bejelentette kezdőcsapatát a tegnapi sajtótájékoztatóján: ennek értelmében a baloldali szárnyvédő posztján az Angliában légióskodó Bryan Oviedo kezd majd a valamivel védekezőbb felfogású Calvo helyett. Az edző újságírói felvetésre arra is válaszolt, vajon készül-e csapata külön taktikával Neymar ellen:

„Nem azért lépünk pályára, hogy keményen szabálytalankodjunk ellene. Nagyon tehetséges játékos, elképesztő képességei vannak. A svájciak kemény faultokkal akarták megállítani, de mi inkább zónavédekezést szoktunk játszani, most is erre készülünk.”

Hogy mindebből mennyi az igaz, kiderül ma délután 14:00-tól.

Kiemelt kép:  Evgenya Novozhenina / Sputnik / AFP

Foci-vb, 06.22., program:

14:00 – Brazília – Costa Rica
Helyszín: Szentpétervári Stadion
17:00 – Nigéria – Izland
Helyszín: Volgográd Aréna
20:00 – Szerbia – Svájc
Helyszín: Kalinyingrád Stadion

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik