Hírek

Neymar a világ ellen: nem ez a győztes taktika Brazíliának

Négy éve, klasszis társak híján evidens volt, hogy Neymarnak kell a vállára vennie Brazíliát, ha a válogatott döntőig akar menetelni. Az idén azonban hemzsegnek a csapatban a jobbnál jobb opciók, így a szupersztárnak is meg kell tanulnia, hogyan válhat egy rendszer fogaskerekévé. Svájc ellen még túl sokat vállalt, és ezen el is úszott a győzelem. Elemzés.

Távol álljon tőlem, hogy a torna negyedik napja után hangzatos kijelentéseket tegyek, de az a vébé eddig – természetesen Cristiano Ronaldo látványosra sikerült ellenszavazata mellett – egyelőre az egyéniségek bukdácsolásáról szól. A szervezett, logikusan felépített, precíz csapatjáték üt mindent, aki pedig arra teszi fel a szerencséjét, hogy a játékosai majd egy az egyben megoldják – szevasz, Deschamps! -, az szenved, mint malac a jégen.

Arról már volt szó tegnap, hogyan csúszott el Messi folyamatos erőltetésének banánhájén az argentin válogatott, de ott legalább az ember érteni véli, mi volt a mögöttes számítás a mestertervben. Lehet ugyanis sorolni a klasszis argentin támadókat kedvünk szerint tétre, helyre, befutóra, a helyzet mégis az, hogy Messi hiányában ennek a válogatottnak nem pusztán semmiféle elképzelése nem volt a selejtezők alatt, de eredménye sem sok akadt: nyolc meccs, egy győzelem, négy döntetlen, három vereség. Mit mondjak, nem épp az a kifejezett fáklyás menet, és akkor még finoman fogalmaztam.

Ha Messit nullázod, nulláztad Argentínát – így mutatta meg a receptet Izland az ellenfeleknek
Izland tökéletes védekezéssel radírozta le az argentin csillagot a pályáról, és mivel így tett, az argentinoknak szinte esélyük sem volt gólt szerezni ellenük. Elmagyarázzuk, hogy csinálták.

Brazília vízfejű lett

Argentína esetében tehát úgy tűnik: Messi rojtosra hajtásának kifejezetten taktikai oka volt, és ez végül is teljesen független attól, hogy az elképzelés aztán az eredmények szintjén látványosan besült.

Brazília ellenben teljesen érthetetlenül és értelmetlenül helyezte minden bizodalmát Neymarba. A PSG sztárja nem hogy nem tudott felnőni a feladathoz látványos show-műsornak szánt vb-visszatérésén (ne feledjük, ő kimaradt a Selecao legutóbbi két, összesítésben 1-10-es gólkülönbséggel letudott vb-meccsén), de időnként kifejezetten úgy tűnt, mintha inkább lassítaná, akadályozná a brazil csapat amúgy formás játékát.

Tite csapatát a torna előtt a legtöbben azért sorolták(tuk) az esélyesek közé, mert védő és támadó oldalon egyaránt tele van jobbnál jobbnak tűnő opciókkal. Thiago Silva helyén bármikor be lehet dobni Marquinhost, Casemiro helyett a padból kiesve jelentkezik Fernandinho, Willian mögött ugrásra kész a zseniális Douglas Costa, Jesust Firminóra lehet cserélni, Coutinhót pedig a középpályán és a támadósorban egyaránt simán be lehet vetni. Ez a válogatott már messziről, hunyorítva sem igazán hasonlít a 2014-esre, amiben Neymar volt a megfellebbezhetetlen király, pusztán azért, mert, ha körbe nézett maga körül, akkor Fredet, Hernanest, Hulkot, Ramirest és Oscart látta életképes alternatívák helyett.

Brazília tökéletes edzőt talált a vb-győzelméhez?
A brazil válogatott két éven át kóválygott a négy éve, hazai pályán beszedett 1-7-es vb-pofontól, most a bukmékereknél az első számú esélyes.

Ehhez képest a Svájc elleni meccsen Neymar olyannak tűnt, mint egy Bourbon-uralkodó: semmit nem tanult és semmit sem felejtett.

Az InStat vonatkozó adatai szerint a brazil sztár összesen 93 játékhelyzetben vett részt a meccsen, ami összességében még nem is lenne vészes szám, hiszen Marcelo (127) és Coutinho (110) is aktívabb volt ennél a brazil csapatban. Ha ellenben azt nézzük, hogy a mellette játszó Willian (69) és Gabriel Jesus (50) milyen számokat villantott, akkor már jól látszik:

Neymar komoly vízfej volt a brazil csapatban, és azzal, hogy a társak minden labdával őt keresték, kiszámíthatóvá tették a válogatott játékát.

Neymar sokat volt a földön, de többnyire a maga butasága miatt Fotó: Gokhan Balci / Anadolu Agency

Neymar ráadásul bár sokat vállalt, keveset hozott: játékba avatkozásainak mindössze hetvenöt százaléka volt sikeres, ennél egyedül Gabriel Jesus (58%) teljesített gyengébben a brazilok oldalán. Az öt kulcspassz ugyan kiemelkedően jó mutató, ám nagy kérdés, miért vállalt 28 párharcot is egy olyan játékos, aki ezeknek mindössze a felét tudta megnyerni. Összehasonlításképp: a brazil csapatban a védők között őrlődő Jesusnak volt a második legtöbb párharca, de még ő is megállt 16-nál, igaz, 80 percnyi játékidő alatt.

Ennél is sokkolóbb azonban az adat, miszerint

  • Neymar összesen 19 csellel próbálkozott meg a mérkőzésen.
  • Ezeknek kicsivel több, mint a fele jött be (10), ami persze varázslatosan magas szám,
  • a pályán rajta kívül senki más még csak meg sem próbálkozott (!) négynél több csellel.

Emlékezzünk, mi lett a vége annak, amikor Neymar ugyanebben a mutatóban BL-rekordot (13) állított be a tavasszal: 3-1-es vereség a Real Madrid ellen és tükörsima kiesés.

Mutatjuk hat tételben, Neymar öncélú játéka miért kifejezett gátja Brazíliának

Hogy az eszetlen cselezésnek és a túlvállalásnak milyen eredményei vannak, annak margójára véssük fel: Neymar 9 (!) labdát adott el a meccsen, miközben mindössze egyetlen egyet szerzett vissza. A brazilok ebben a mutatóban összességében nem teljesítettek rosszul (48 labdavesztés és 51 labdaszerzés volt az összesített mutatójuk), de képzeljük el, mire mentek volna, ha Neymarnak csak egyetlen fokkal kevésbé pazarló a játéka.

Ugyanezt természetesen meccsképekre is lehet fordítani. Íme hat tételben, Svájc ellen Neymar öncélú játéka miatt miért nem működött a Selecao.

♦ Neymar négy védő közé viszi be, és bár Paulinho integetve kéri teljesen üresen úgy, hogy lendületből vezethetné a védelemre, annyira belebonyolódik a cselekbe, hogy már nem tudja leadni. Labdavesztés.

♦ Ugyanez pepitában, ezúttal megspékelve azzal, hogy Neymar a kapunak háttal veszi át a labdát. Ahelyett azonban, hogy azonnal lefordulna, vagy egyetlen érintéssel szabadulna a labdától, hagyja magát becsapdázni négy ember gyűrűjében. Az ilyen eseteknek innentől már csak két kimenetele lehetett: kiharcolt fault (Neymarral szemben tízszer szabálytalankodtak a meccsen, ez 1998 óta a legtöbb, amit egyetlen játékos elszenvedett vb-meccsen), vagy labdavesztés.

♦ A meccs vége felé Neymar már annyira nem bírt magával, hogy olykor a félpályáig lépkedett vissza labdákért, holott a pályán volt Renato Augusto és Fernandinho is, két kifejezetten jól passzoló játékos. Ezen a képen az látszik, hogy miközben megint cselez és cipeli a labdát, öt csapattársa is magasabban helyezkedik nála a pályán – miközben egy nyolc fős, kettős vonalban helyezkedő svájci falnak készül nekivezetni a labdát.

♦ Marcelo elviszi előle az embereket, Jesus bent leköt egy védőt, Augusto a túloldalon a befutásával kettőt. A befelé mozgó Neymarra azonnal kiront két svájci védő, ami szabad utat nyit Coutinhónak középen, ám Neymar nem passzol időben, hanem bevezeti a labdát az őt „lekettőző”, létszámfölényes helyzetbe kényszerítő bekkek közé. Újabb labdavesztés.

Marcelo megnyert párharca és jó indítása után Neymar végre levegőhöz jut: van előtte szabad terület, miközben előtte Jesus, mellette pedig Coutinho tudja lendületes ráfutásával manipulálni a védők mozgását.

♦ Ehhez képest nézzük meg, mit hoz ki az előző kecsegtető helyzetből: ahelyett, hogy szabadult volna a labdától, három másodperc alatt bevitte három ember közé. Jesus hiába futott ki a szélre, hogy elvigye a védőket középről, fordulhatott vissza, mert Neymar nem olvasta a játékot elég gyorsan, túl sokáig cipelte a labdát. Coutinho még mindig tök üres mellette, de a lendület odalett, nincs is más választás, mint kipöckölni oldalra Marcelónak, miközben Svájc időt kap a teljes visszarendeződésre.

Eredmény – 1. forduló, E-csoport

Brazília– Svájc 1-1 (1-0)
Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna. Vezeti: César Arturo Ramos (mexikói)

Brazília: Alisson – Danilo, Silva, Miranda, Marcelo – Casemiro (Fernandinho 60.), Paulinho (Renato Augusto 67.) – Willian, Coutinho, Neymar – Gabriel Jesus (Firmino 79.)
Szövetségi kapitány: Tite

Svájc: Sommer – Lichtsteiner (Lang 88.), Schar, Akanji, Rodríguez – Behrami, Xhaka – Shaquiri, Dzemaili, Zuber – Seferovic (Embolo 80.)
Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

Gólszerző: Coutinho 20. ill. Zuber 50.

Sárga lap: Casemiro 47. ill.Lichtsteiner 31., Schar 65., Behrami 68.

Piros lap:

(Nyitóképen Neymar, fotó: europress)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik