Hírek

Látta valaki valahol a világbajnokainkat? – máris beleszállt a német sajtó Löwékbe

Hatalmas csalódásként és címvédőhöz méltatlan teljesítményként értékelte a német sajtó a válogatott vereséggel végződött vasárnapi bemutatkozó mérkőzését az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. A Mexikótól elszenvedett 1-0-s kudarcról a legnagyobb német lap, a Bild az első oldalán Joachim Löw szövetségi kapitánynak címezve azt írta, hogy

Jogi, ez a vb bojkottja volt!

„Látta valaki valahol a világbajnokainkat? Moszkvában a pályán mindenesetre nem voltak” – írta a Bild kommentátora, kiemelve, hogy a Nationalelf védelme évek óta a legrosszabb formáját mutatta, a csatárok „láthatatlanok voltak, a középpályások pedig csak nézték a meccset”. „Micsoda csalódás” – tette hozzá, megjegyezve: „az egyetlen vigasz, hogy legutóbb az 1982-es vb-n veszítettük el az első mérkőzést, Algéria ellen, de végül mégis bejutottunk a döntőbe”.

A lap szerint Joachim Löwnek ebben a helyzetben egy egészen új csapatot kell építenie, a kapitány Manuel Neuer és a vasárnap csereként beállt, robbanékony Marco Reus köré szervezve. A következő, Svédország elleni szombati mérkőzés „már a túlélésről szól”, mert

„még egy vereség, és kiesünk, és véget ér a buli, mielőtt igazán elkezdődött volna” – tette hozzá az újság.

A Spiegel Online hírportál is kiemelte, hogy a válogatott 1982 óta először kezdett vereséggel világbajnokságot, és akkor is nagy volt a csalódás, de a csapat a döntőig jutott, a 2010-es vb-t pedig Spanyolország indította vereséggel, négy hét múlva mégis világbajnok lett. Ez „aktuálisan” azt jelenti, hogy Svédországot és Dél-Koreát le kell győzni, és legalább a csoport második helyét el kell érni, bár akkor valószínűleg Brazíliával kell megmérkőzni a nyolcaddöntőben – taglalják. Természetesen a csoportelsőség lenne „a kényelmesebb változat”, de ez már nem a német csapaton, hanem a többiek teljesítményén múlik, a nyolcaddöntőt viszont saját erőből is el lehet érni – írták.

Öt ok, amiért megszülethetett a vb bombameglepetése
A vébé előtt majdnem menesztett mexikói kapitány Juan Carlos Osorio megjósolta előre, hogy csapata okos taktikával, rendkívül fegyelmezetten képes lehet nyerni a világbajnok ellen. Mutatjuk mit talált ki.

A Süddeutsche Zeitung című lap szintén rámutatott, hogy Németország a Mexikótól  elszenvedett vereség miatt Brazíliával kerülhet szembe a csoportmérkőzések után. „Bőven van ok az aggodalomra” – jegyezte meg a müncheni lap.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemelte, hogy a mexikói csapat a válogatott valamennyi hiányosságára rámutatott.

Öntelt, nehézkes és szinte kissé buta is: a német csapat megérdemelten maradt alul Mexikóval szemben, és így már az a forgatókönyv sem elképzelhetetlen, hogy a csoportkörben kiesik

– írta hírportálján a Die Zeit című hetilap.

„Németország lejáratta magát”, a Nationalelf „teljes egészében csalódást okozott, főleg a középpályán volt borzasztó” – írta a Die Welt című lap.

„Ez hidegzuhany volt: a német válogatott vérszegény fellépéssel jogosan veszített, a teljesítménye nem ad sok reményt” – írta a Stern című hírmagazin az online kiadásában.

Nyitókép: Reinaldo Coddou H./Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik