Hírek

A mexikói szurkolás, amit tűzzel-vassal irtana a FIFA

A mexikói válogatott számára elég kemény mérkőzéssel indul vasárnap az oroszországi labdarúgó-világbajnokság, a címvédő Németország lesz ugyanis az ellenfél a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.

Norma Pensado Moreno, Mexikó moszkvai nagykövete azt mondta, a csoportmeccsek alatt 35-45 ezer szurkolóval számolnak, a FourFourTwo pedig egy olyan társaságról is beszámolt, akik áprilisban indultak és busszal teszik meg a 16 ezer kilométeres távolságot.

A népes mexikói szurkolótábor pedig alighanem ismét megvívja különcsatáját a FIFA-val. Egy szó ugyanis nagyon kiveri a biztosítékot a szövetségnél.

A szájról szájra terjedő legendák sajátja, hogy kicsit mindig változik a történet. Így van ez ebben az esetben is, nem tudni, hogy a Club Atlas vagy a Nexaca szurkolói kezdték először, esetleg a válogatott drukkerei egy USA elleni vb-selejtezős mérkőzésen (amikor a rivális kapusa csak körülményesen végezte el a kirúgást), de már a kétezres évek elejétől-közepétől van egy szokás: amikor az ellenfél kapusa játékba hozza a labdát, azt végigkíséri egy kiáltás, az

ehhh, puto!

Ezt pedig a FIFA nem tolerálja, olyannyira nem, hogy a vb-selejtező mind a nyolc hazai mérkőzése után megbüntette a mexikói szövetséget, illetve pár idegenbeli összecsapást követően is.

Nem Mexikó sajátja egyébként a putózás, Latin-Amerika több országában szokássá vált, ahol felharsan, oda érkezik is a büntetés egy csekk formájában.

A putót azért bünteti ennyire a FIFA és a kontinentális szövetségek, mert a szó homofób jelentéssel is bír, a diszkriminációra hivatkozva érkeznek a bírságok is.

A mexikóiak viszont nem akarnak és a jelek szerint nem is fognak róla leszokni, ahogy arrafelé tartják, ezzel nem a melegeket szidják, hanem az ellenfelet. Aki volt már focimeccsen, az tudja, milyen szitkokat szórnak drukkerek az ellenfél játékosaira, na ez mind a puto – a mexikóiak szerint.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is így látja ezt, szerintük a kifejezés maga nem diszkriminatív, volt már arra is példa FIFA-Mexikó ügyben, hogy a CAS a bírságot figyelmeztetésre módosította.

Viszont amennyire a mexikói szurkolók hajthatatlanok, legalább annyira ragaszkodik saját igazához a FIFA is. Tavaly a Konföderációs Kupán két drukkert kivezettek a stadionból Szocsiban, mert rá akartak zendíteni a putóra az Új-Zéland elleni csoportmeccsen. Sőt kitiltották őket a következő mérkőzésről és még pénzbírságot is kaptak.

Ez a tendencia pedig alighanem folytatódni fog. Mexikó nem csak a pályán, de azon kívüli is elkezdi vasárnap a világbajnokságot.

A labdarúgó-világbajnokság vasárnapi programja

E csoport:
Costa Rica – Szerbia 14.00
Brazília – Svájc 20.00

F csoport:
Németország – Mexikó 17.00

Nyitókép: Kevork Djansezian/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik