Hírek

Eldőlt, hol rendezik a 2026-os focivébét

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerdai kongresszusán eldőlt, hogy Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó közös pályázata nyert, ebben a három országban rendezik a 2026-os labdarúgó-világbajnokságot. A másik versenyző Marokkó volt.

A közös pályázat 134 szavazatot kapott, a marokkói 65-öt.

A végeredmény nem meglepetés, hiszen a legfontosabb területekre – többek között a stadionokra és szállásokra – koncentráló előzetes értékelésnél Marokkó 2,7, míg Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó közös kandidálása 4 pontot kapott. A küldöttekre az is nagy hatással lehetett, hogy az amerikaiak 14,3 milliárd dolláros bevételt ígérnek, csaknem kétszer annyit, mint az ötödször pályázó észak-afrikaiak.

A 2026-os világbajnokság lesz az első, amelyiken már 48 csapat vehet majd részt. Ez azt jelenti, hogy összesen 80 mérkőzést rendeznek majd. A 48 csapatot 16 csoportba sorolják és 32 együttes jut a kieséses szakaszba.

  • Európa 16,
  • Afrika 9,
  • Ázsia 8,
  • Észak- és Közép-Amerika 6,
  • Dél-Amerika 6,
  • Óceánia pedig 1 csapattal képviselteti magát,
  • két további helyről pedig pótselejtező dönt majd.

A tervek szerint 60 találkozónak ad otthont az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó három-három városában egyformán tíz-tíz összecsapást bonyolítanak le. Nyitómérkőzést mind a három országban rendeznek. A döntőre Dallas, Los Angeles és New York pályázik.

Mexikó harmadszor, az Egyesült Államok pedig másodszor rendezhet vb-t, míg Kanadában először lesznek világbajnoki mérkőzések. A 2026-os lesz a második olyan futball-vb, amelyet több ország közösen rendez: 2002-ben a Koreai Köztársaság és Japán volt a házigazda.

Fotó: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik