Hírek

Kis híján meghalt Oroszországban, most mégis itt építené újra magát a brazilok legendája

Thiago Silva fiatalon került Moszkvába, de kis híján meghalt, amikor tuberkulózissal diagnosztizálták. Hónapokig lábadozott, kis híján a focit is abbahagyta, majd máshol építette magát világklasszissá. Most visszatér Oroszországba, hogy pályafutása utolsó tornáján még dobjon egy hatalmasat.

Ha abból indulunk ki, hogy a brazil válogatott legutóbbi két vb-meccsén nem kevesebb, mint tíz gólt szedett be (Németország 1-7, Hollandia 0-3), ráadásul hazai pályán, akkor nehezen tudjuk megindokolni, miért tartjuk mégis a mostani torna egyik legnagyobb esélyesének a Selecaót.

De ebből felesleges kiindulni: négy év alatt sok árapályt látott a Copacabana, azt a folyamatot pedig, amely két elbaltázott Copa América után Dunga kirúgásához és Tite kinevezéséhez vezetett, egy korábbi cikkünkben már részletesen áttekintettük.

Brazília tökéletes edzőt talált a vb-győzelméhez?
A brazil válogatott két éven át kóválygott a négy éve, hazai pályán beszedett 1-7-es vb-pofontól, most a bukmékereknél az első számú esélyes.

Egy biztos: előzetesen most Brazília talán a legnagyobb esélyes.

A brazil válogatott Svácj elleni meccsének tétje az: újjá tudnak-e éledni a csapat vb-reményei úgy, ahogyan Thiago Silva újjáéledt egyszer Oroszországban.

A klasszis védő eddigi kevéssé ismert történetét Michael Yokhin szakíró idézte meg a FourFourTwo internetes oldalán, nem hagyva kétséget afelől, hogy ez a sztori a brazilok nyitómeccsének legnagyobb durranása.

Az eset 2005-ben történt. Silva akkoriban a Porto fiatal reménysége volt, de mivel szinte egyáltalán nem játszott az akkor BL-címvédő portugál csapatban, januárban már a távozás felé kacsintgatott. Szerencséje volt: Oroszországban épp akkor lett a Dinamo Moszkva elnöke Alekszej Fjodorcsev, aki elhatározta, világverő csapatot épít a fővárosban és ehhez a portugál szuper ügynök, Jorge Mendes segítségét kéri.

Mendes képviselte a fiatal Silvát is, és volt rá gondja, hogy a brazil védő is Moszkvába költözzön olyan akkori nagyágyúk mellett, mint Costinha, Derlei, vagy a görögökkel friss Eb-győztes Jurkasz Szeitaridisz.

Silva ekkor még senkinek nem tűnt fel (4 millió eurót tettek le érte), kivéve a moszkvaiak edzőjét, Oleg Romancevet. A szakember azonnal, már az első edzésen kiszúrta, hogy óriási tehetséggel van dolga, ugyanakkor rámutatott arra is: a felfedezettje mintha picit túl gyorsan fáradna.

Az orvosok ezután megvizsgálták az új szerzeményt, és sokkoló felfedezést tettek: Silva tuberkolózisban szenvedett. Magas láza volt, köhögött, izzadt, ezért sokáig maga is azt hitte, csak egy komolyabb megfázással van dolga, ám a diagnózis egyértelmű volt – a betegség ekkor már kilenc hónapja rágta a szervezetét.

Ha csak néhány héttel később diagnosztizálják, meghalhatott volna

– mondta neki orvosa a moszkvai kórházban.

Silva állapota annyira rossz volt, hogy még az a megoldás is felmerült, miszerint jobboldali tüdőlebenyének egy részét el kell távolítani a gyógyulás érdekében. Ez jó eséllyel a védő karrierjének végét jelentette volna, ezért Thiago nemet mondott, de így is rengeteg időt töltött kórházban, egy számára teljesen idegen, kulturálisan atipikus országban.

A Dinamo minden számlát fizetett, ám egy percig sem áltatta őt azzal, hogy játékosként is számít rá.

Miután kiengedték a kórházból, Oroszországban felbontották a szerződését. Hazatért, de nem volt benne biztos, hogy még játszani akar – állítólag az édesanyja beszélte rá a folytatásra. A Fluminense-nél kezdte újra, és villámgyorsan felépítette magát: a liga egyik legjobb, legelegánsabb védője volt, és 2009-ben le is csapott rá a Milan.

Az olaszoknál vált egyértelmű világklasszissá, bajnok is lett 2011-ben, és a válogatottban szintén megszilárdította helyét.

Egy évvel később viszont az anyagilag megbillenő olasz klub eladta őt Párizsba, ahol bár évek azóta is viszonylag folyamatosan játszik, a megítélése egyre vegyesebb. Kevesen emlegetik a világ legjobbjai között a posztján, holott 6-7 éve ez még teljesen magától értetődő volt.

Silva karrierje a válogatottban is kurtán-furcsán alakult. Bár már 2008-ban bemutatkozott a Selecaóban, a 2010-es vb-re még csak tartalékként utazott Lucio és Juan mögött.

Négy évvel ezelőtt már nem csak a védelem vezére volt hazai pályán, de a csapatkapitányi karszalagot is ő kapta.

Bár a torna jól indult, az egyenes kieséses szakaszra csapatával együtt Silva is elvesztette a fókuszt. A Chile ellen vívott nyolcaddöntős tizenegyespárbajban például visszautasította, hogy büntetőt lőjön, mire egy egész ország kérdőjelezte meg alkalmasságát a vezetői szerepre. Egy körrel később, Kolumbia ellen erre rátett még egy lapáttal: bugyuta sárga lapot kapott, ezzel pedig eltiltatta magát a németekkel vívott elődöntőről.

A vége ismert, Neymar és Silva hiányában a brazilok megsemmisültek, 7-1-re kaptak ki, és a bűnbakok között ott volt a meccsről saját ostobasága okán hiányzó Silva is.

Egy legendás kép: Thiago Silva (jobbra) vigasztalja barátját, David Luizt a németek elleni 1-7 után. Fotó: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Nem csoda, hogy a vb után az új kapitány, Dunga lemondott róla, a 2016-os Copán már a keretbe sem nevezték őt a brazilok. Tite aztán visszahívta, de mindössze öt selejtezőn kapott lehetőséget, és csupán két alkalommal volt kezdő.

A jelenlegi kapitány sokkal inkább a Marquinhos-Miranda kettősben bízik, mint Thiago Silva rutinjában – a most kezdődő vb-n is nagyobb volt az esélye annak, hogy Silva csak a padon kezd.

Tite azonban a meglepetések embere, és szombati sajtótájékoztatóján bejelentette: a Miranda-Silva kettőssel megy neki a világbajnokság első meccsének. itt az új esély, itt az utolsó nagy dobás: Thiago Silva ott mutathatja meg magát utoljára a világ legnagyobb színpadán, ahol kis híján véget ért a karrierje korábban.

Nem lehet neki nem szorítani, legalább egy kicsit.

Labdarúgó vb, program, 06.17.:

14: 00 – Costa Rica – Szerbia
Helyszín: Cosmos Aréna

17:00 – Németország – Mexikó
Helyszín: Luzsnyiki Stadion

20:00 – Brazília – Svájc
Helyszín: Rosztov Aréna

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik