Hírek

Vb 2018: hét bíró sasolja a nyitómeccset

Egyre nő a játékvezetőt segítő személyzet száma, mégis lesz vita, az tuti.

Az idei világbajnokság legnagyobb újítása a videóbíró bevezetése, ezzel számos alkalommal, és többféle formában cikkeztünk már.

Talán a legmagyarázóbb írásunk ez:

Belehal a futball a videobíróba, de nincs más útja, mint a videobíró bevezetése
A technológia használata elkerülhetetlen, miközben tudható, hogy megoldást és megnyugvást a reform sem hozhat.

Az éles tesztek során előfordult már, hogy Németországban visszahívtak egy csapatot az öltözőből büntetőt rúgni, vagy mint legutóbb Ausztráliában, ahol a videóbíró hibája döntött a bajnoki címről.

A lényeg, hogy előbb utóbb biztosan kiforrja magát a módi.

Kérdés persze, Oroszországban fizikai valójában miként néz ki a videóbíró alkalmazása?

A kérdésre a választ Pierluigi Collina számolt be a vb-nyitómeccse előtt. A a FIFA bírói testületének főnöke kiemelte, hogy a vb-stadionokban az eddigiekkel ellentétben lesz visszajátszás, de csak azoknál az eseteknél, ahol a bíró a videóbíróval egyeztetve meghozta a végleges ítéletet.

Collina eligazítása szerint az asszisztensek csak akkor húzhatják be a lest, ha maximálisan biztosak benne, ellenkező esetben inkább el kell engedniük, legfeljebb a videóbíró rászól a játékvezető fülére, aki majd eldönti, hogy szabályos volt-e vagy sem a szituáció. Fontos, a mérkőzés játékvezetője dönt, a videóbíró asszisztens csak ajánlatot tesz.

A játékvezető és a két szokásos oldalvonali asszisztens mellett amúgy négy videóbíró dolgozik minden meccsen, így összesen hét szempár és egy raklap kamera vizslatja a játék szabályszerűségét.

A videóbírók szintén talpig játékvezetői szerelésben dolgoznak, ám a moszkvai központban, ahova befutnak a meccset vevő kamerák képei.  A nyitómeccsen az angol elnevezés szerint  a:

  • Video Assistant Referee: IRRATI Massimiliano (ITA)
  • Assistant Video Assistant Referee 1: ASTROZA Carlos (CHI)
  • Assistant Video Assistant Referee 2: Mauro VIGLIANO (ARG)
  • Assistant Video Assistant Referee 3: ORSATO Daniele (ITA)

lesz. Más kérdés, hogy egy kutatás szerint a játékvezetők sokkal súlyosabb ítéletet hoznak egy felvétel, pláne visszajátszás után, mint az élőben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik