Hírek

Vb 2018: ne nézd vissza a lassítást, mert megbánod

Korábban a témában:

A játékvezetők sokkal szigorúbban ítélik meg azokat a szituációkat, amiket lassítva visszanéznek, mint amiket normál sebességgel – írja a Psychonomic Society című folyóirat.

A tudományos kutatást Dr. Jochim Spitz, Prof. W. Helsen és kollégái végezték el. Öt európai országból kiválasztott 88 játékvezetőnek mutattak meg utólag hatvan kiválasztott szabálytalanságot. Olyat, amelyeket az eredeti mérkőzés játékvezetője a helyszínen azonnal sárga lappal büntetett.

Két független, nemzetközi tapasztalattal is rendelkező, egykori bírót választottak ki szakértőnek, akik referencia pontként meghatározták, hogy az adott szituáció mit érdemelne, majd a kutatásban résztvevő bírók is osztályozták a videókon látható szabálytalanságokat úgy, hogy meccshelyzetben sárga, piros, vagy semmilyen lapot nem adnának érte.

A kutatók nem fedeztek fel lényegi különbséget a szabálytalanságok megállapítása kapcsán a lassított felvételt néző, illetve a valós időben néző játékvezetők között. Ugyanakkor a szándék megítélésében már voltak különbségek.

Azok a játékvezetők, akik lassítva nézték vissza a szituációkat, többször adtak piros lapot, mint akik nem lassítva nézték a jeleneteket.

Dr. Spitz, a tanulmány vezetője szerint a kutatásuk bebizonyította, hogy a lassított felvételek nézésekor sokkal jobban a szándékosság mértékére figyeltek a játékvezetők. Arra koncentráltak, hogy a szabálytalanság figyelmetlenségből, meggondolatlanságból (sárga lap), vagy túlzott erőszakosságból (piros lap) történt-e. Az eredmény, miszerint a lassított felvételeket nagyobb játékvezetői szigor követte, arra enged következtetni, hogy a videobírói rendszert a jelenleginél pontosabb irányelvekhez kössék. Azt, amit az idei, 2018-as oroszországi világbajnokságon használnak először.

Referee Marco Fritz checks the Video assistant referee (VAR) during the German first division Bundesliga football match between FC Augsburg and Borussia Dortmund in Augsburg, southern Germany on September 30, 2017. / AFP PHOTO / Christof STACHE / RESTRICTIONS: DURING MATCH TIME: DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE TO 15 PICTURES PER MATCH AND FORBID IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
 / RESTRICTIONS: DURING MATCH TIME: DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE TO 15 PICTURES PER MATCH AND FORBID IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
Belehal a futball a videobíróba, de nincs más útja, mint a videobíró bevezetése
A technológia használata elkerülhetetlen, miközben tudható, hogy megoldást és megnyugvást a reform sem hozhat.

A kutatók szerint a lassított visszajátszások hasznosak tudnak lenni bizonyos szituációkban. Kontaktok megítélésében, azonban nem biztos, hogy ez a legjobb eszköz az olyan döntések meghozatalára, amelyekben az emberi viselkedést és szándékot kell megítélni.

Dr. Spitz elmagyarázta, hogy a lassított felvételek tisztázhatják, hogy ki és hol követte el a szabálytalanságot, büntetőterületen belül vagy kívül, les volt-e, vagy sem, de a szándékosságot már nehezebben lehet megállapítani általa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.