Hírek

Csak honfitársa lehet veszélyes minden idők legalulértékeltebb gólrekorderére

Miroslav Klose valószínűleg minden idők egyik legalulértékeltebb csatára, fénykorában sem sorjáztak a róla szóló újságcikkek, nem kapkodtak érte a sztárklubok,

és egy időben az volt vele kapcsolatban a legpozitívabb megállapítás, hogy jól tud fejelni.

Pedig Klosénak volt ötgólos meccse a Serie A-ban, volt az év játékosa Németországban és Bundesliga-gólkirály, a focivébéken pedig egészen elsőrangú hatékonysággal dolgozott az ellenfelek kapuja előtt.

A németek gólrekordere 71 találattal áll hazája rangsorának élén, és ezek közül tizenhatot szerzett azon a négy világbajnokságon, amin szerepelt.

Mind a négy vébéjén képes volt betalálni, és mindegyiken érmes pozícióban zárt, 2014-ben aranyat, 2002-ben ezüstöt, 2006-ban és 2010-ben bronzot nyert,

így ő az első játékos, aki négy egymást követő tornán is dobogóra állhatott.

2002-ben öt gólt szerzett, a szaúdiak ellen 8-0 alkalmával triplázott, de beköszönt az íreknek és a kameruniaknak is, vagyis az összes gólját a csoportkörben érte el, ráadásul mindegyiket fejjel. Végül azonban a góllövőlistán és a dobogón is be kellett érnie a második hellyel, mert a világbajnok brazilok zsenije, Ronaldo hárommal több találat után ünnepelhetett kitárt karokkal.

2006-ban megint erősen kezdett a csoportkörben, Costa Ricának és Ecuadornak is két-két gólt rámolt be, majd az argentinok ellen ő egyenlített egy fejessel a negyeddöntőben, az öt gól pedig gólkirályi címet ért.

Az összes Klose-gól a vébén egy videóban:

2010-ben tőle szokatlan módon a góljai háromnegyedét az egyenes kieséses szakaszban szerezte, az angolok elleni nyolcaddöntőben ő adta meg az alaphangot, amikor Manuel Neuer kirúgása után kihasználta Matthew Upson bizonytalankodását.

A negyeddöntőben megint az argentinok jöttek, és Klose tett róla, hogy ne tudjon visszavágni a kétszeres világbajnok, 100. válogatott meccsén két góllal köszöntötte fel magát.

Klose végül azon a vébén szerzett aranyérmet, amelyen a legkevesebb gólt szerezte, négy éve a Ghána elleni második csoportmeccsen közelről kotorta be a pontmentést jelentő találatot, majd övé volt a második német gól a brazilok elleni 7-1-es mészárlás alkalmával.

A német csapat Klose gólja nélkül is kényelmesen nyert volna, számára azonban mérföldkő volt,

hiszen ezzel eldőlt, hogy Ronaldót lehagyva egyedül áll a vb-örökranglista élén.

Egészen elképesztő nevek vannak a vert mezőnyben, Klose és Ronaldo mögött Gerd Müller a harmadik, aki 1970-ben tíz góllal lett gólkirály, de ennél is jobban örülhetett a négy évvel későbbi négy góljának, amiből az utolsó világbajnoki címet jelentett a németeknek.

Érdemes megnézni a videót a vb-góljairól, mert egészen félelmetes érzéke volt ahhoz, hogy mindig ott legyen a 16-oson belül, ahol valami izgalmas történésre lehetett számítani.

Müller 2006-ig rekorder volt 14 góljával, aki viszont valószínűleg örökre csúcstartó marad, az Just Fontaine, aki 1958-ban a franciák 23 góljából tizenhármat szerzett. A most 84 éves Fontaine már első válogatottsága alkalmával bizonyította gólérzékenységét, Luxemburg ellen triplázott,

ez a formája pedig végig kitartott, 1,43-as gólátlagot hozott össze a francia válogatott mezében.

1958-ban a skótok és a brazilok ellen nem volt valami jó napja, mert csak egy-egy gólra futotta, de a Paraguay elleni csoportmeccsen mesterhármasig jutott, a németek elleni bronzmeccsen pedig ezt is felülmúlta, négyet számolt a 6-3-ra kiütött ellenfélre.

Fontaine-ben és Gerd Müllerben nemcsak a kapu előtti kivételes szimat, hanem a jellegzetes vastag combok is közös pontnak számítanak, és előbbi 1958-as sztahanovkodásánál vegyük figyelembe, hogy csapattársától kölcsönkapott cipőben játszott, és hogy úgy zárt 13 góllal, hogy a skótok ellen volt két kapufája, a németek ellen pedig átengedte a büntetőt Raymond Kopának.

Hogy könnyebb volt-e gólt lőni 1958-ban, mint manapság? Egyáltalán nem! A labda nehezebb volt, az utazások jóval hosszabbak, a csapatok körüli háttérszemélyzet pedig amatőrnek tűnik a maiak mellett. Ráadásul manapság jobban védik a játékvezetők a csatárokat. Hogy látok-e esélyt arra, hogy valaki megdöntse a rekordom? Nem hiszem, hogy ezt meg lehetne ismételni

– mondta Fontaine, aki 1960-ban, mindössze 27 évesen vonult vissza a válogatottól, amikor egy éven belül kétszer is eltört a lába.

A lista ötödik helyén a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka, Pelé áll, aki 1958 és 1970 között minden vébén gólt szerzett, rajta kívül csak Klose és Uwe Seeler mondhatja el magáról, hogy négy tornán is felkerült a neve a listára.

Pelé nagyságág tökéletesen visszaadja a tény, hogy első vébéjén, 1958-ban három rekordot is felállított, ő lett a legfiatalabb gólszerző, a legfiatalabb triplázó és a legfiatalabb játékos, aki vb-döntőn eredményes tudott lenni.

A svédek elleni, esernyővel fűszerezett kapásgólját mi is beraktunk a top 10-be, de az 1970-es vébén például három olyan jelenetet is produkált, amelyekből nem lett gól, mégis azóta beszélnek róluk,

a csehszlovákok ellen majdnem meglepte a saját térfeléről Viktor kapust,

Uruguay ellen úgy verte át a kirohanó kapust, hogy hozzá sem ért a labdához,

Anglia ellen pedig bemutatta a tökéletes fejest, amivel az évszázad bravúrjára késztette Gordon Bankset.

A 12 gólos Pelétől csak egy góllal maradt le Jürgen Klinsmann és Kocsis Sándor, de nem elhanyagolható különbség, hogy amíg a szőke német három vébén zsákolta be a 11 gólját, addig Kocka csak a 1954-es tornán riogatta a kapusokat, de akkor teljes erővel.

Az Aranycsapat csatárának  a svájci tornán produkált 2,2-es gólátlaga magáért beszél, és ha ma élne, Kocsis körülrajongott sztár lenne, akinek fejeseivel és ollózásaival tele lenne a YouTube.

Az 1954-es vébén Dél-Korea ellen a kilenc gólunk egyharmadát szerezte Kocsis, aki a németek elleni 8-3 alkalmával még ezt is megtoldotta egy góllal. A német Walter Liebrich alattomos megmozdulása miatt megsérült Puskás Ferenc, aki legközelebb a döntőben lépett pályára, de oda el is kellett jutni, és Kocsis mindent megtett, hogy ez sikerüljön, a brazilok ellen negyeddöntőben duplázott, majd ugyanígy tett a címvédő uruguayiak ellen is, ráadásul mindkét fejese a hosszabbításban született.

Ami azóta is szívfájdalmunk, és valószínűleg őt is sokáig kínozta, hogy éppen a nyugatnémetek elleni vb-döntőben nem szerzett gólt.

Hogy a maiak közül ki lehet veszélyes az élmezőny tagjaira? Thomas Müllert feltétlenül meg kell említeni, hiszen a sokszor esetlennek tűnő német világbajnok 10 góljával vezeti az aktív játékosok listáját, és Klose, valamint a perui Teófilo Cubillas mellett ő a harmadik olyan futballista, aki két vébén is eljutott legalább öt gólig.

A 2010-ben a gólkirályi címet besöprő Müller idén akár már a csoportkörben feljöhet Kloséra, hiszen a Dél-Korea, Mexikó, Svédország hármas egyik tagja sem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

A legutóbbi vébé gólkirálya a kolumbiai James Rodríguez lett, aki csapata minden meccsén eredményes volt, és hat gólról indíthatja majd a számlálót. A 26 éves támadó középpályás a vb-selejtezők során hat gólt szerzett, klubjában, a Bayernben pedig idén hétig jutott, és mivel a mostanin kívül a kora miatt még két másik vébé is beleférhet, simán tíz gól fölé kerülhet.

Az ötgólosok táborát gyarapítja az ausztrál Tim Cahill, az uruguayi Luis Suárez, az argentin Lionel Messi, valamint honfitársa, Gonzalo Higuaín. Közülük Suáreznek és a nemrég Budapesten járt Cahillnek 8-8 meccs kellett az 5 gólhoz, de az ausztrálnál ez három vébét foglalt magában, míg a Barca csatára még csak most készül a harmadik világbajnokságára.

Messinek eddig nem volt szerencséje a vébékkel,

2006-ban ugyan meglőtte első gólját, de 2010-ben eredménytelenül utazott haza, négy éve pedig nagyon szomorúan, mert a csoportkörben szerzett négy találatához az egyeneses kieséses szakaszban nem tudott újabbat hozzátenni, pedig a németek elleni döntőben nagyon kellett volna csapatának egy Messi-villanás.

Cristiano Ronaldo vb-góljaiból is nehéz lenne összerakni egy maratoni összeállítást, pedig Messihez hasonlóan három vébén vett részt eddig, de el van maradva a nagy riválisától, mivel eddig tornánként csak egy gólra volt hitelesítve.

Látva, hogy a két évvel ezelőtti Eb-t megnyerő portugálok a bombaerős spanyolok mellett a sötét lónak számító Marokkóval és Iránnal kerültek egy csoportba, könnyen lehet, hogy Ronaldo a mostani tornán megduplázza eddigi vb-góljai számát.

Az eddigi vb-gólkirályok:

1930: Guillermo Stabile (argentin) 8
1934: Oldrich Nejedly (csehszlovák) 5
1938: Leonidas (brazil) 7
1950: Ademir (brazil) 8
1954: KOCSIS SÁNDOR 11
1958: Just Fontaine (francia) 13
1962: ALBERT FLÓRIÁN, Garrincha (brazil), Vava (brazil), Valentyin Ivanov (szovjet), Drazen Jerkovic (jugoszláv) és Leonel Sanchez (chilei) 4-4
1966: Eusebio (portugál) 9
1970: Gerd Müller (nyugatnémet) 10
1974: Grzegorz Lato (lengyel) 7
1978: Mario Kempes (argentin) 6
1982: Paolo Rossi (olasz) 6
1986: Gary Lineker (angol) 6
1990: Salvatore Schillacci (olasz) 6
1994: Oleg Szalenko (orosz) és Hriszto Sztoicskov (bolgár) 6-6
1998: Davor Suker (horvát) 6
2002: Ronaldo (brazil) 8
2006: Miroslav Klose (német) 5
2010: Diego Forlán (uruguayi), Thomas Müller (német), Wesley Sneijder (holland) és David Villa (spanyol) 5-5
2014: James Rodríguez (kolumbiai) 6

 

A góllövő örökranglista:
1. Miroslav Klose (német, 2002-2014) 16 gól
2. Ronaldo (brazil (1998-2006) 15
3. Gerd Müller (német, 1970-1974) 14
4. Just Fontaine (francia, 1958) 13
5. Pelé (brazil, 1958-1970) 12
6. KOCSIS SÁNDOR (1954) és Jürgen Klinsmann (német, 1990-1998) 11-11
8. Helmut Rahn (német, 1954-1958), Teofilo Cubillas (perui, 1970-1978), Grzegorz Lato (lengyel, 1974-1982), Gary Lineker (angol, 1986-1990), Gabriel Batistuta (argentin, 1994-2002) és Thomas Müller (német, 2010-2014) 10-10

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik