Élő Közvetítés

Svájc hozta a minimumot és továbbjutott az E csoportból

Jún. 27. Június 27. 20:00
Nyizsnyij Novgorod Nyizsnyij Novgorod Stadion

Cristian Gamboa
C. Gamboa
11
Joel Campbell
J. Campbell
29
Blerim Džemaili
B. Džemaili
31
Stephan Lichtsteiner
S. Lichtsteiner
37
Kendall Waston
K. Waston
56
Denis Zakaria
D. Zakaria
75
Fabian Schär
F. Schär
83
Josip Drmić
J. Drmić
88
Kendall Waston
K. Waston
89
Yann Sommer
Y. Sommer
93

A hatodik percben Yann Sommernek két hatalmas bravúrt is be kellett mutatnia ahhoz, hogy Svájc ne kerüljön hamar hátrányba, nem sokkal később a keresztléc mentette meg ettől az európaiakat. A svájciak először az első negyedóra végén veszélyeztettek, s fokozatosan átvették a mérkőzés irányítását. Fél órát követően első kapura lövésükből gólt szereztek, így ők mehettek előnnyel az öltözőbe.

A fordulás után tíz perccel egyenlített Costa Rica, Kendall Waston találata volt a közép-amerikai csapat első gólja a mostani vb-n. Az előző tornán negyeddöntős együttes 424 perc elteltével volt eredményes ismét világbajnokságon, az idei 32 résztvevő közül a Costa Rica-iak találtak be utolsóként.

Összefoglaló:

Az utolsó negyed órára Svájc fokozta a tempót, ellenfele egyre jobban elfáradt, de annak ellenére, hogy az európaiak a csereként beállt Josip Drmic góljával másodszor is vezetéshez jutottak, Ruiz szerencsés büntetőjének – hivatalosan Sommer öngóljának – hála Costa Rica sem pont nélkül utazik haza.

Foci-vb, E csoport, 3. forduló:

Svájc-Costa Rica 2-2 (1-0)
Nyizsnyij Novgorod, 43 319 néző, v.: Clément Turpin (francia)

Svájc: Yann Sommer – Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez – Valon Behrami (Denis Zakaria, 60.), Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri (Michael Lang, 81.), Blerim Dzemaili, Breel Embolo – Mario Gavranovic (Josip Drmic, 69.)

Costa Rica: Keylor Navas – Cristian Gamboa (Ian Smith, 93.), Johnny Acosta, Giancarlo González, Kendall Waston, Bryan Oviedo – Daniel Colindres (Rodney Wallace, 81.), Celso Borges, David Guzman (Randall Azofeifa, 91.), Bryan Ruiz – Joel Campbell

gólszerzők: Dzemaili (31.), Drmic (88.), illetve Waston (56.), Sommer (93., öngól)
sárga lap: Lichtsteiner (37.), Zakaria (75.), Schär (83.) illetve Gamboa (11.), Campbell (29.), Waston (89.)

Svájc és Costa Rica összehozta a vb leglangyosabb meccsét

Svájc lehozta mindenfajta kockázat nélkül a Costa Rica elleni meccset, úgy, hogy közben igazából egy percig sem volt veszélyben a továbbjutása. Az első perceket a már biztos kieső Costa Rica nyomta meg, ám még a félidő előtt, a semmiből, gólt lőtt az igen enerváltan játszó Svájc Dzemali révén.

A második félidőben sem volt nagyobb az iram, ám három gólt is láthattunk. Először Watson egyenlített egy fejessel, majd a csereként beálló Drmic hozta össze ismét a vezetést Svájcnak. Az utolsó percekben minden idők egyik legpechesebb tizenegyesgóljával újra egyenlített Costa Rica, így bár utolsóként, de legalább nem gól és pont nélkül esnek ki.

A 16 között a csoportelső brazilok Mexikóval, Svájc pedig Svédországgal találkozik.

Ismét szólt a videobíró

Costa Rica kapott volna tizenegyest, ám a szituáció előtt lesen állt a támadó, így a bíró bár először befújta, a videobíró visszavonta a büntetőt.

Sárga lapok

Lichtsteiner mellett Schär is sárga lapot kap, így két nagyon fontos játékosát veszti Svájc a nyolcaddöntőre.

Helyzet

Végre egy helyzet: Embolo adta be, Drmic fejelt kapura, ám csak a lécet találta el.

Turpisságok

Kevés a foci, most inkább a kisebb-nagyobb turpisságoké a főszerep. A jó hír, hogy már csak 15 perc, azaz 900 másodperc van hátra, vágjuk hát együtt a centit.

Langyos

Hát nem tett jót a meccsnek Costa Rica gólja, kicsit megint langyos lett a játék és a hangulat. Svájc innentől még kevesebbet fog kockáztatni, ami persze teljesen érthető, csak nem túl látványos.

A helyzet változatlan

Helyzet itt, helyzet ott, pont úgy folytatódik a játék, mint ahogy abbamaradt a félidő előtt. A svájci Rodriguez vágta rá 30-ról, na, az bemehetett volna, volt benne potenciál.

Második félidő

Ezt a játékrészt Costa Rica kezdi. Ez lesz a közép-amerikai csapat utolsó 45 perce a 2018-as világbajnokságon.

Félidő

Óriási szerencséje volt a meccs elején Svájcnak, ám a félidő közepétől már nem tudta a sebességet tartani Costa Rica, amit a 31. percben egy svájci gól bizonyított. Az első percek néhány helyzetén és Dzemali találatán kívül igazából elég langyos a meccs. Na, majd a második játékrészben!

Már Svájc uralja a meccset

A gól óta egyre többször kerül veszélyes helyzetbe a svájci csapat. Úgy tűnik, Dzemali találata megfogta a nagy tempóban kezdő Costa Rica-iakat.

Nulla kockázat

Azt tudni kell, hogy Svájcnak jó az egy pont is, és úgy tűnik, a biztosra mennek. Hátul adogatnak, nem vállalnak kockázatot, a közönség kezdi már unni.

Sommer-parádé

Ha így folytatja, Sommer lesz a torna kapusa: Colindres ismét eleresztette, a svájci kapusnak ismét bravúrt kellett bemutatnia. Kimondhatjuk, ha nincs Sommer, Svájc már többgólos hátrányban lenne.

Megindul Svájc?

Kezd Svájc felébredni a sokkból, most átvették az irányítást. Érdekesség, hogy az első 10 percben három komoly helyzetet kialakító Costa Rica a vb egyetlen csapata, amely még nem szerzett gólt.

Újabb hatalmas helyzet, felsőléc

Megvan a meccs első léce: Colindres vág egy hatalmas kapufát, ezt is megúszta Svájc. Valami nagyon nem okés a svájci középpályán, mert könnyedén lépnek át rajtuk folyamatosan.

Helyzetek

Nagyon jó iramban indul a meccs, ahogy arra számítottunk, Svájc irányít, Costa Rica pedig a kontrákban bízik. A meccs első két helyzetét a Costa Rica-iak alakítják ki: mindkétszer Sommernek kellett hatalmasat védenie. A hatalmasat tényleg vegyük úgy, nagyon közel volt a gól. Kétszer is.

Kezdünk

A mérkőzést Svájc kezdi.

Mezek

Svájc a szokásos piros felszerelésében, Costa Rica fehérben játszik ma este.

Az albán sasok

A Szerbia elleni hősies győzelem után Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka is ősellenséggé vált Szerbiában, mivel a két játékos góljaik után sast formáztak a kezeikkel ünneplés gyanánt, ezzel pedig sokak szerint politikai üzenetet közvetítettek. A FIFA viszont ezzel nem értett egyet, és noha megbüntette a futballistákat, nem tiltotta el őket.

A FIFA megbüntette, de nem tiltotta el Shaqiriéket
Svájc fellélegezhet, nem veszti el két legjobbját a világbajnokság alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik