Hírek

Orbán: Senki nem tud olyan okot, ami lehetetlenné tenné, hogy fociban utolérjük a horvátokat

Orbán Viktor miniszterelnök egyszer már megvillant a horvát válogatottal kapcsolatban, amikor azt nyilatkozta, hogy a horvát futball a mi kutyánk kölyke, és most kedvenc újságjának, a Nemzeti Sportnak is kifejtette a véleményét, többek között arról, miért szimpatizál Luka Modricékkal.

“Egyrészt szomszédként összeköt bennünket a közös történelem, a közös futballmúlt. Tíz magyarból kilenc nekik szurkol, sokan utaznak most Horvátországba, hogy ott éljék át a döntőt. A régió miniszterelnökeivel beszélve a NATO-csúcson is azt tapasztaltam, hogy egész Közép-Európa a horvátok mögött van, magam is gratuláltam horvát kollégámnak, Andrej Plenkovicnak minden egyes meccs után. Másfelől pedig az, hogy egy négy és fél milliós ország vb-döntőt játszhat, azt az örömhírt küldi nekünk, hogy ez lehetséges.

Miközben a futballban egyre távolodnak a legnagyobb klubok a kisebbektől és igazságtalanul osztják el a pénzeket a nagyok javára, Horvátország ilyen sikerre képes, a horvátok megmutatták, hogy a futballban minden lehetséges.”

Orbán szerint a horvátok eredményének az az üzenete, hogy jó klubfutball nélkül nem lehet erős a válogatott sem. Szerinte a régióban a horvátoknál a legerősebb a klubfutball, és példaként hozta a Dinamo Zagrebet, amely rendbe eljut a főtábláig a BL-ben.

“Sok tanulnivalónk van a horvátoktól, ez az egyik: a magyar klubfutballnak is kell egy-két zászlóshajó, a Ferencvárosnak ott kellene lenni mindig a legjobbak között és lehetőleg még egy klubnak” – mondta a miniszterelnök,

aki azt üzente a nemzetközi kupákban éppenséggel nem vitézkedő csapatainknak, hogy igyanak vért a visszavágó előtt.

Az interjú legerősebb mondata valószínűleg ez volt Orbántól: “Nagy a lemaradásunk, de nem mozgunk más dimenzióban, senki nem tud olyan okot, olyan érvet mondani, ami lehetetlenné tenné, hogy a magyar futball utolérje a horvátot”.

Azt is hozzátette, amikor 2006-ban megalapította a felcsúti Puskás Akadémiát, azt érezte, húsz évet kell rászánni arra, hogy visszakerüljünk a futballban minket megillető helyre. És most nagyon lelkessé tette, hogy a horvátok a döntőbe jutással megmutatták, a pénz nem minden.

Szerinte nagyszerű világbajnokság ér a végéhez, és azért van a döntőben a francia és a horvát csapat, mert náluk a kispadról is a kezdőcsapat játékosaival szinte egyenértékű futballisták vethetők be. Orbán azt várja a horvátoktól, hogy fordítsák meg a trendet és változtassák meg a futballtörténelmet.

“Csakis úgy lehetnek világbajnokok, ha nem kiscsapatként akarnak bravúrt elérni, hanem elhiszik magukról, hogy bár kevesebben vannak, semmivel sem kisebb nemzet az övék. Ha győztes mentalitással, nagy nemzetként tudnak küzdeni”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik