Hírek

A leginspirálóbb élettörténet Luka Modricé

A horvát válogatott életútja a menekült státusztól a világbajnoki döntőig.

A délszláv-háború 1991. nyarán robbant ki és számos család sorsát törte ketté, életeket tette tönkre, nehezített meg. Kevesen tudják, de a jelenleg nemzeti hősként ünnepelt, akkor még csak hat esztendős Luka Modric is közöttük volt.

A volt Jugoszlávia hat tagköztársaságának függetlenségi harca összesen tíz évig tartott, ezen belül Horvátország területén 1995-ig szóltak a fegyverek. Luka Modric Dalmácia székhelyén, Zadarban született 1985. szeptember 9-én. A háború kitörése után nem sokkal ott is a tetőfokára hágtak a harcok.

Modric nagyapját az etnikai szerb lázadók megölték, az otthonukat felgyújtották, lerombolták, a család menekültté vált. Egy kis lyukban húzták meg magukat, Modric reggelente felrobbanó gránátok hangjára ébredt, és este is fegyverropogás közben aludt el.

A család rövid időre kénytelen volt elhagyni Horvátországot, majd visszatértek Zadarba, ahol még mindig zajlott a háború. Mindezek ellenére Modric egy pillanatra sem adta fel álmát.

A The Daily Mail megszólaltatta a helyi Kolovare Hotel szóvivőjét, ahol a kis Modric és családja hét éven keresztül élt.

Folyamatosan futballozott, a parkolóban, az ebédlőben, a folyosón. Több ablaküveget tört be, mint amennyit a bombák

– fogalmazott a szóvivő. Modric 11 évesen, 1996-ban lett a helyi Zadar igazolt labdarúgója.

Kezdetben az edzők azt tartották róla, hogy túl gyenge és túlságosan félénk a futballhoz. Egészen a délszláv-háború végéig, 2001-ig pallérozódott a helyi klubban, de 16 évesen minden bizonnyal már kristálytisztán látszott, kis termet ide, vékony donga oda, annyira jó barátságot ápol a labdával, hogy az a Dinamo Zágráb akadémiájának az érdeklődését is felkeltette.

Az akadémia később kétszer is kölcsönadta alacsonyabb osztályba, de 23 évesen azért már 94 zágrábi felnőtt első osztályú mérkőzés és 27 gól virított a statisztikájában, amely elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a Tottenham Hotspur 2008-ban 21 millió euróért kivásárolja zágrábi szerződéséből.

Innen már ismert a története, négy év, 127 Premier League meccs és 13 gól után a Real Madrid jelentkezett be érte és 30 millió euróért cserébe kivásárolta szerződéséből.

Luka Modric azóta négyszeres BL-győztes. 32 éves, két gyermek boldog édesapja. Most épp arra készül, hogy bár hulla fáradtan, de július 15-én, vasárnap hozzásegítse Horvátországot ahhoz, hogy története során először labdarúgó világbajnoki címet nyerjen. Ehhez Franciaországot kell legyőzzék, ha kell, negyedjére is hosszabbítást követően.

(Nyitókép: Zhong zhenbin / Imaginechina)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik