Hírek

Jóval több a családon belüli erőszak a focivébé alatt

A mostani világbajnokság előtt Angliában több helyen is kampányt folytatott a rendőrség és különféle családvédelmi szervezetek, amelynek az volt a célja,

hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a vébé ideje alatt több családi belüli erőszak történik, elsősorban a fokozott alkoholfogyasztás és a meccsek okozta feszültség hatására.

A Lancaster Egyetem által 2013-ban végzett kutatás megállapította, hogy a 2002-es, a 2006-os és a 2010-es világbajnokság alatt 26 százalékkal nőtt a családon belüli erőszakos esetek száma, amikor az angol válogatott győzött, és 38 százalékkal, amikor vereséggel zárult a meccs.

Persze ne gondoljuk azt, hogy ez egy brit sajátság, valószínűleg máshol is találnánk hasonlóan szomorú számokat, ha készülnének efféle kutatások.

Két másik vb-résztvevő országban, Mexikóban és Kolumbiában például visszatérő probléma a nőkkel szembeni erőszakos cselekmények magas száma,

a vb-házigazda oroszoknál pedig tavaly kijött egy törvény, amely csökkentette a családon belüli erőszakért járó büntetés mértékét, mire rohamosan megugrott az erőszakos esetek száma.

“Fontos elmondani, hogy nem a futball felelős a családon belüli erőszakért, hanem a zaklatók, akik gyakorolni akarják a hatalmukat az áldozatuk fölött. Az viszont igaz, hogy a futballmeccseken tapasztalt szurkolói rigmusok, illetve az ott tapasztalt viselkedés és szexista légkör olyan világot teremt, amelyben a nőket lealacsonyítják” – osztotta meg nézetét a brit kormányzati szövetség (LGA).

A britek most abban bíznak, a vébé előtt lefolytatott erőteljes kampány kellően hatásos lesz, és a számok javuló tendenciát mutatnak majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik