Hírek

A kémfőnökök megváltoztatták az angol fociválogatott játékosainak telefonjait

Az angol labdarúgó-válogatott játékosait megkereste az egyik egyesült királysági titkosszolgálati szerv, a Government Communications Headquarters (GCHQ), és tanácsokat adtak nekik, hogyan védjék meg a személyes adataikat és a tulajdonukat, míg Oroszországban tartózkodnak. Még arra is adtak tanácsot, hogyan rejtsék el a cuccaikat a hotelszobájukban.

A kémfőnökök ahelyett, hogy rövid időre használatos telefonokat adtak nekik, inkább előbb átnézték, majd egy védelmi szoftvert telepítettek fel a telefonjaikra, amit csak akkor törölnek le, ha hazaérkeznek majd a világbajnokságról.

Azért emellett még azt is tanácsolták nekik, hogy ne fizessenek online, és ne is csináljanak semmi olyat az eszközeikkel, amik ha nyilvánosságra kerülnének, akkor bajuk származhatna belőle.

Ezeket még az indulás előtt, egy tájékoztató keretében mondták el nekik a válogatott edzőközpontjában, a St George’s Parkban.

A Nemzeti Cyberbiztonsági Központ (NCSC) nem csak a játékosokat és a válogatott személyzetét, hanem a kiutazó szurkolókat is ellátta tanáccsal. Így azt írták egy információs kiadványban, hogy minél kevesebb készülékkel induljanak útnak, és – ha lehetséges – kerüljék a nyilvános wifik használatát.

Oroszország az egyik legveszélyesebb ellenségünk a cybertérben, így ezek kezelése az NCSC egyik legfontosabb feladata

– nyilatkozta az NCSC munkatársa, Ciaran Martin a Daily Mail szerint.

Kiemelt kép: Getty Images/Alexander Demianchuk

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik