Hírek
A supporters of the Spanish team watches the World Cup final football match Spain against Netherlands on July 11, 2010, in Camas, Sevilla, on July 11, 2010. AFP PHOTO / CRISTINA QUICLER / AFP PHOTO / CRISTINA QUICLER

Foci-vb: a spanyoloknak szurkol, a németek sikerében hisz a legtöbb magyar

24.hu
24.hu

2018. 06. 13. 12:09

A magyarok többségét érdekli a csütörtökön kezdődő foci-vb, a nőket majdnem annyira, mint a férfiakat. A legtöbben a spanyoloknak drukkolnak, de győztesnek a németeket várják, gólkirálynak pedig Ronaldót. De hol vannak a brazilok? A Ténygyár exkluzív kutatása.  

Június 14-én kezdődik az oroszországi futball-világbajnokság, ez alkalomból készített a Ténygyár a Pulzus applikáció segítségével országosan reprezentatív közvélemény-kutatást. A kutatásból kiderült: a magyarok 35 százalékát kifejezetten, 23 százalékát pedig „egy kicsit” érdekli a világbajnokság. Tízből négy magyart ugyanakkor teljesen hidegen hagy az esemény, kevéssé meglepő módon ők azok, akiket év közben sem mozgat meg a labdarúgás.

Focit a magyarok durván negyede (27%) akkor néz, ha fontos klub- vagy válogatott mérkőzés van, 22 százalék pedig elsősorban kedvenc csapatának meccseit követi. Szenvedélyes focirajongó a társadalom 6 százaléka, ők azok, akik, ha tehetik, igyekeznek minél több mérkőzést megnézni. Igaz lesz ez a világbajnokságra is: húszból csupán egy magyar mondja azt, hogy az összes meccset meg akarja nézni a vébén – számukra, ha nem vesznek ki szabadságot, vagy nem nyári szünetüket élvező diákok, igen hosszú éjszakákat hozhat a június. „Minél több” mérkőzést 20, néhányat 28, kizárólag a döntőt pedig 10 százalék nézi majd meg, tehát még a futballra fittyet hányók egy része is követi majd a vb legfontosabb mérkőzését.

A meccsnézés inkább társas időtöltés a kutatás szerint, a magyarok harmada tervezi esetenként barátaival vagy családtagjaival követni az eseményeket, 15 százalék kocsmában is nézné kedvenc csapatait, kollégáival viszont csak a magyarok hét százaléka van olyan jóban, hogy a mérkőzést is velük kövesse. Ahhoz képest, hogy az üzletek már tele vannak focis ereklyékkel, csak a válaszadók 3,5 százaléka tervez focis mezt, pólót vagy bögrét vásárolni az oroszországi vb alatt. Nem rossz a tanulási és munkamorálunk sem: a magyarok csupán 2 százaléka hagyna ki tanítási vagy munkanapot a vb miatt.

De kinek drukkolunk?

Mivel a magyar csapat ezúttal sem jutott ki a világbajnokságra, a válaszok jelentős szórást mutatnak, nem meglepő módon azok vannak a legtöbben, akiknek nincs kiválasztott válogatottjuk. Akiknek viszont van, azok közül a legtöbben a spanyolokat (8,7%) jelölték meg kedvencként. Csak nagyon kicsivel maradtak le a németek (8,4%),a harmadik helyre pedig Anglia (5,5%) futott be. A negyedik-ötödik helyen Argentína és Brazília (4,8%) osztoznak, a hatodik pedig Portugália (4,4%) lett. A horvátoknak már csak 2,1% szurkol, a franciákat (1,1%) pedig nem igazán szeretjük, még Egyiptom (1%) is majdnem megelőzte őket.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan térnek el a magukat focirajongónak – és ezzel együtt nyilván „szakértőnek is – vallók válaszai a többségétől. Ebből egyértelmű kép rajzolódik ki: a futball iránt erősen érdeklődők nagyobb arányban drukkolnak a németeknek, braziloknak, argentinoknak és angoloknak.

Jóval kevésbé megosztottak a magyarok, ha azt kérdezzük, kik a vb esélyesei. A legtöbben (15,6%) a 2014-es világbajnok Németország újrázását tartják valószínűnek, őket követi Brazília (11,4%), majd a „közönségkedvenc” Spanyolország (10,1%). Ez a tippsorrend megegyezik egyébként azzal, amit a nagy fogadóirodák gondolnak a vb lehetséges kimeneteléről (lásd keretes írásunkat): az online bukmékerek pontosan e három csapatot tartják a torna esélyesének, igaz, a brazilokat a legtöbb iroda valamivel előrébb sorolja, közvetlenül a németek mellé. A magyarok szerint még Argentínának (6,2%), Franciaországnak (5,3%) és az Eb-győztes Portugáliának (4,6%) lehet még esélye a végső győzelemre, míg a focirajongók esélyesebbnek tartják a németek, illetve a franciák győzelmét az átlagnál.

Érdekesség, hogy egy négy évvel ezelőtt, 26 ország, köztük Magyarország összesen majd 20 ezer polgárának megkérdezésével készült felmérés az akkori vb előtt a házigazda brazilokat tartotta tornymagas esélyesnek, a spanyolokat a második, a végül győztes németeket csak a harmadik helyre sorolta.

A vb gólkirálya a magyarok szerint Cristiano Ronaldo (25,3%) vagy Lionel Messi (18,4%) lesz. Ebben már nem értenek egyet velünk a hivatásszerűen ezzel foglalkozó fogadóirodák és azok algoritmusai, Ronaldo például a legtöbb fogadónál csak az ötödik, a legvalószínűbbnek pedig a brazil Neymar gólkirályi címét tartják. A magyarok összességében elhanyagolható esélyt adtak a francia világsztár Griezmannak vagy a brazilok fiatal csillagának, Gabriel Jesusnak, pedig az irodák szerint nekik is több sanszuk van sok gólt lőni, mint a Real Madrid sztárjának, Cristiano Ronaldónak.

A foci iránt nagyon érdeklődő válaszadók sokkal nagyobb arányban (9 százalék) említik a francia Antoine Griezmann nevét lehetséges gólkirályként is, ami nem meglepő, hiszen az Atletico Madrid francia csillaga remekül teljesített a 2016-os Európa-bajnokságon, amelynek nemcsak legjobb játékosává választották, de kiharcolta a torna gólkirályi címet is.

Vb-rendezés: nincsenek erős ellenérzések

Arra is kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a magyarok a vb-rendezés kérdéseiről. Ezért megkérdeztük, támogatnák-e, hogy Magyarország futball-világbajnokságot rendezzen a legközelebbi szabadon pályázható időpontban (2030-ban). Ahogy az olimpiarendezés kapcsán láttuk, most is az derült ki, hogy a magyar társadalom közel sem egységes a kérdésben: egy hazai világbajnokságot 30 százalék támogat 32 százalék ellenzővel szemben, 37 százalékot pedig vagy hidegen hagy a kérdés, vagy nem válaszol.

Nem vagyunk biztosak viszont abban, hogy Oroszország sikeres világbajnokságot tud majd rendezni, erre a kérdésre a magyarok kevesebb mint harmada (31%) válaszolt egyértelmű igennel. Ez az eredmény szinte százalékra pontosan megegyezik egy 2014-es Ipsos-felmérés következtetésével, amikor is a magyarok 32%-a gondolta Brazíliát – a négy évvel ezelőtti világbajnokság helyszínét – sikeres szervezőnek a torna előtt.

A sportesemény társadalmi hasznáról is megoszlanak az elképzelések. 27 százalék szerint az orosz állampolgárok jól járnak majd a vb-rendezéssel, és csak 14 százalékunk gondolja, hogy ez kifejezetten rossz az oroszoknak. Négy éve ez az arány 22 százalék volt, márpedig azóta meglehetősen egyértelművé vált, hogy a brazil adófizetők rosszul jártak a világbajnoksággal. Ha úgy tesszük fel ugyanezt a kérdést: egyetért-e azzal, hogy a világbajnokság helyett a pénzt másra kellett volna fordítania Oroszországnak, egyből többségbe kerülnek az állítással egyetértők, és csupán 24 százalék tart ki a vb-rendezés mellett.

Egy mítosz leomlik: a nőket is érdekli a foci

Sokan hajlamosak a férfiak szórakozásának tekinteni a focit. Kutatásunkból az derül ki, hogy ez komoly tévedés: a nőket ugyanis majdnem olyan arányban érdekli a világbajnokság, mint a férfiakat. A női válaszadóknak ugyanis több mint fele (52%) mutat valamilyen mértékű érdeklődést a csütörtökön kezdődő sportesemény iránt –a férfiaknál ugyanez az arány 64 százalék.

Talán ennél is nagyobb mítoszrombolás, hogy a válaszadó nők többségének futball iránti attitűdje nagyon hasonló a férfiakéhoz. Kizárólag fontos válogatott- és klubmérkőzéseket a nők negyede (24%) néz, a kedvenc csapatuk meccseit követők aránya pedig 21 százalék – ez alig tér el a férfiak adataitól (31, illetve 23 százalék). Futballfanatikusnak a férfiak nyolc, a nők öt százaléka tartja magát, ez sem nevezhető óriási különbségnek, ahogy az sem, hogy év közben a férfiak 56, a nők 48 százaléka szokott focit nézni. Ha mindenképpen különbségeket akarunk találni a férfiak és nők válaszai között, azt emelhetjük ki, hogy a nők valamivel nagyobb arányban drukkolnak Spanyolországnak, és esélyesebbnek tartják Brazíliát a végső győzelemre. Néhány hét múlva kiderül, ki tippelt jobban. A futballban pedig az a szép, hogy még az is kiderülhet, senkinek nem lett igaza.

Módszertan

A kutatásban felhasznált válaszok száma: 1000 fő. Az adatfelvétel időpontja: 2018.06.09. A Pulzus kutatási applikációban (www.pulzus.eu) feltett kérdésekre adott válaszokat – mivel azokban az eszköz technológiai sajátosságai miatt a 18-49 éves korosztály felülreprezentált – telefonos adatfelvétellel egészítettük ki az 50+ korosztály körében, reprezentatív mintavétellel. Az így létrejött válaszadói minta a felnőtt korú magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor és végzettség szerint.

A brazilok győzelmére tesz a legtöbb fogadóiroda a 2018-as világbajnokságon. A nagy irodák nagyjából négyszeres pénzt fizetnek az ötszörös világbajnok csapat újabb győzelméért. Akik még emlékeznek a 2014-es elődöntőre – vagy akár a németek által megnyert döntőre –, azok nem fognak meglepődni azon, hogy a második legesélyesebb csapatnak a legtöbb iroda a Nationalelfet tartja. A spanyolokat sosem lehet leírni, rájuk hatszoros pénzért lehet ma fogadni. A franciák négy éve a negyeddöntőig jutottak, most talán nagyobb esélyük van a győzelemre, amiért a spanyolokhoz hasonlóan hatszoros szorzóval fizetnek az bukmékerek.

 

A nagy kérdés, hogy a világ legjobb játékosa, Lionel Messi nyerhet-e életében világbajnokságot. 2014-ben döntőig jutottak, 2022-ben pedig Messi már 34 éves lesz, és bár kint lehet a vébén, a hátán aligha fogja cipelni a csapatot. Maga a világsztár azt mondta, hogy ő már az elődöntőbe jutást is nagy eredménynek tartaná, és bár ezzel nyilvánvalóan csak az elvárásokat akarta csökkenteni, az argentinok kerete – amelyre 8-9-szeres pénzért lehet fogadni – csak a csatárok tekintetében világverő. 9-12-szeres szorzóval lehet fogadni Belgium győzelmére. Aki látta az Eb-t – és emlékszik például a hazánk elleni teljesítményre – kevéssé lepődhet meg ezen.

 

Az Európa-bajnok Portugália győzelméért már 25-szörös pénzt lehet kapni a legnagyobb irodáknál. Ronaldoékat az elsősorban csatárfronton erős Uruguay (25-33-szoros szorzó), Horvátország ( 33-40-szeres pénz) és Kolumbia (25-50-szeres odds) követi. A legkevesebb esélye Szaúd-Arábiának és Panamának van. Aki nagyot akar kockáztatni – vagy inkább biztosan bukni akar –, annak érdemes lehet feltennie egy kis pénzt erre a két csapatra, ugyanis, ha nyernek, milliomossá is válhat. Egyes online irodák e két csapat győzelméért ugyanis akár a tét ötezerszeresét is hajlandóak kifizetni. Igaz, sokat nem kockáztatnak.

Kiemelt kép: Cristina Quicler / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

21 June 2018, Russia, Nizhny Novgorod. Soccer: World Cup, Argentina vs Croatia, preliminary round, Group D, 2nd match day in the Nizhny Novgorod Stadium. Croatia's Mario Mandzukic (left to right), Luka Modric and Ivan Rakitic celebrating after their team's victory. Photo: Cezaro De Luca/dpa

Luka Modric, a gyerekarcú szörny

Argentina's forward Lionel Messi reacts during the Russia 2018 World Cup Group D football match between Argentina and Croatia at the Nizhny Novgorod Stadium in Nizhny Novgorod on June 21, 2018. / AFP PHOTO / Johannes EISELE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Lionel Messi elvesztette a fejét

Kommentek

21 June 2018, Russia, Nizhny Novgorod. Soccer: World Cup, Argentina vs Croatia, preliminary round, Group D, 2nd match day in the Nizhny Novgorod Stadium. Croatia's Mario Mandzukic (left to right), Luka Modric and Ivan Rakitic celebrating after their team's victory. Photo: Cezaro De Luca/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.