Hírek

Bemutatjuk a futball vb kis-nagy emberét

Az utóbbi évek egyik legjobb csatára, a nyár átigazolási slágerének egyes számú jelöltje lehet a vb egyik, ha nem a legnagyobb csillaga.

Mit szólnának egy Neymar, Lacazette, Griezmann támadó trióhoz, amely mögött Kagava, Matuidi és Nainggolan szerepel a középpályán? Egész jó, ugye? A kispadon bevetésre vár még Nani, Quaresma, Payet, Nasri és Chicharito. Igaz, kell is a bitang támadógépezet, hiszen a védelem finoman szólva is harmatgyenge, Ashley Young kivételével csupa közepesen ismeretlen játékos alkotja.

A gárdát egyébként a 175-ös szám köti össze, a képzeletbeli csapat összes tagja 175 cm magas, és a Redditen akadtunk rá, ahol 170 és 190 között (továbbá alatta és felette egy-egy együttesbe terelve a „törpéket” és az „óriásokat”) centinként sorolják fel az aktív játékosok alkotta legjobb csapatokat.

Antoine Griezmann, aki minden bizonnyal az előttünk álló nyár egyik, ha nem a legnagyobb összegű átigazolása előtt áll.

Antoine Griezmann ünnepel, miután gólt lõtt a 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság európai selejtezõinek A csoportjában játszott Franciaország-Bulgária mérkõzésen a Saint-Denis-i Stade de France stadionban 2016. október 7-én. Fotó: Ian Langsdon /MTI/EPA

A spanyoloknak köszönhetik a franciák legnagyobb csillagukat

A francia válogatott ásza fiatalon úgy járt, mint sok, hozzá hasonlóan apró termetű gyerek. Szülővárosa csapatában, az UF Máconban nevelkedett, tehetségével innen felfelé lógott ki – az akadémiák viszont egytől egyig eltanácsolták, mondván: túl alacsony és ijesztően vékony.

Ki tudja, meddig viselte volna el az elutasításokat, mindenesetre épp a Montpellier-nél próbálkozott, amikor a Real Sociedad megfigyelőjének megakadt rajta a szeme. Mit látott benne? Azt az eleganciát, tudatosságot és gondolkodásbeli gyorsaságot, amit ma is csodálunk a játékát nézve. A San Sebastián-i klub meghívta egy hét próbajátékra, majd még egyre, s miután a szülők is rábólintottak az ajánlatra, az egy plusz egy hetes tartózkodásból költözés lett.

Griezmann 14 évesen, törékeny kisfiúként érkezett Baszkföldre, ahonnan 23 esztendősen igazolt az Atlético Madridhoz. Ekkor (2014-ben) hívta meg Didier Deschamps kapitány először a francia nagyválogatottba. Remek húzás volt az edző részéről, mivel az anyai ágon portugál származású Griezmann épp az országváltáson töprengett.

Fotó: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / AFP

A francia szövetség ugyanis a támadó válogatottbeli szereplését még 2012 novemberében a következő év végéig felfüggesztette, miután az U21-es együttes tagjaként két korosztályos Eb-selejtező között négy társával egy éjszakai klubban szórakozott. Deschamps hívása jókor jött az elbizonytalanodott játékosnak, aki így maradt francia, az utóbbi négy évben ráadásul olyan játékossá nőtte ki magát, aki gyakorlatilag nélkülözhetetlen a nemzeti csapatban.

A kulcsfigura

A 27 éves klasszis egyik legnagyobb erőssége a sokoldalúsága. Játszhat szélsőt, előretolt csatárt vagy éppen második számú támadót egy jóval robusztusabb társ mellett-mögött. Ballábas, de a jobbot is jól használja, 175 centije ellenére a labdába is bele tud fejelni, a védekezést sem hanyagolja el, szóval nincs olyan szerepkör és feladat a támadószekcióban, amit ne töltene be és oldana meg magas szinten.

Szerencse a szerencsétlenségben

Miközben 2015 novemberében Griezmann a Németország elleni válogatott mérkőzésen játszott a Stade de France-ban (amely mellett bomba robbant…), testvére, Maude a Bataclan színházban volt koncerten, amelyet terroristák támadtak meg. Maude túlélte a támadást, amelyben 90 ember meghalt, és több mint 200-an megsebesültek.

Legalább ekkora értéke, hogy igazi csapatjátékos, nem pusztán a góllövésre hajt, a játék szervezésében is megállja a helyét, röviden: nyerőember. Nem véletlenül ragaszkodik hozzá klubedzője, Diego Simeone, végtére Griezmann az Atlético Madrid támadásainak kulcsfigurája, legyen szó előkészítésről vagy befejezésről. Sokrétűségét a francia válogatottban is kamatoztatja, Deschamps szintén főszerepeket oszt rá, ő pedig él a lehetőségekkel, gólokkal és gólpasszokkal rúgja előre a franciák szekerét.

A Griezmann-család

Griezmann feleségével Erika Choperenával San Sebastiánban ismerkedett meg. A hölgy gyermekpszichológus, találkozásuk idején egy szépségblogot is vezetett, ám miután kapcsolatuk kitudódott, fel kellett függesztenie, mivel az oldalt elárasztották Griezmann rajongóinak üzenetei.

Lányuk, Mia 2016 áprilisában született, az esküvőjüket tavaly nyáron tartották. Erika nem tipikus futballistafeleség, kerüli a nyilvánosságot, óvja a magánéletüket. A csatár tavaly márciusban a mez alatti pólójára írt üzenettel kívánt boldog születésnapot párjának – a spanyol szövetség 500 eurós büntetéssel „járult hozzá” az ünnepléshez, de ez annyira nem nyomasztotta a támadót.

Életemben egyszer éreztem úgy, hogy nyomás van rajtam: amikor megszületett a lányom, majd a következő hónapokban, amikor kezdő apaként tort ült a tanácstalanság. Na, az tényleg nyomás volt

– jegyezte meg lazán néhány hónapja.

Tényleg nem pánikol. Mentális szempontból is főnyeremény.

 

Jöhet az első gól

A második világbajnoki szereplése következik Griezmannak, hiszen a támadó ott volt a 2014-es francia csapatban is, amely a negyeddöntőben búcsúzott a végő győztes Németországgal szemben. Griezmann mind az öt meccsen pályára lépett (háromszor kezdőként, kétszer csereként), gólt azonban nem szerzett – most már viszont az lenne a meglepő, ha újfent gól nélkül maradna, hiszen a gólkirályi cím egyik titkos esélyeseként is tekinthetünk rá.

Kiemelt kép: Gabriel Bouys / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik