Hírek

Futball-vb: kutya, farkas, paprika, volt már minden kabala

Kiverte a biztosítékot az állatvédőknél, amikor egy tavaszi orosz harmadosztályú futballmérkőzésen, a Masuk Pjatigorszk és az Angust összecsapás előtt egy medvét, Timet vezettek a pályára. A maci előbb megtapsoltatta a közönséget, majd tőle vette át a játékvezető a meccslabdát.

Mindez azért citáltuk elő, mert állítólag felmerült, mivel Oroszország jelképállata a medve, a nyári labdarúgó világbajnokság nyitómeccsén is szerepet kap majd ez az állatfajta.

Ehhez képest a vb-kabala kiválasztásakor egy farkas, egy cica és egy tigris közül lehetett választani. A trióból elsöprő különbséggel győzött a Zabivaka (Góllövő) névre hallgató farkas.

Zabivaka, a farkas a Kreml előtt ácsorog már egy ideje Fotó: europress

Ezen „állatságok” mentén jártunk utána, az eddigi világbajnokságokon milyen kabalafigurák léphettek pályára.

1966 – Anglia – World Cup Willie (oroszlán)

A háromoroszlánosoknak becézett Anglia (válogatottja) volt a vb házigazdája, így senki sem lepődött meg, hogy épp egy oroszlán, World Cup Willie lett a világbajnokságok történetének első kabalaállata.

Míg 1966-ban mindössze egy fontért lehetett megvásárolni a csapzott oroszlánt, addig manapság 100 font körüli összeget kérnek érte az aukciós házak. Ráadásul Willie a gyerekkönyvek illusztrálásával foglalkozó Reg Hoye műve hatalmas népszerűségre tett szert.

Bár akkoriban még nem volt varázsszó a merchandising, az vb kabalaállata ott figyelt a bögréken, az ágytakarókon, vagy éppen a teáskannákon. Az egész világon nagy érdeklődés mutatkozott Willie iránt. Sikerének is köszönhetően azóta minden vb-nek van saját kabalája.

Az 1966 -os vb-n még a német válogatottat is elbűvölte WCW, aki az asztalnál éppen Franz Beckenbauerrel beszélget Fotó:DPA

WCW-nek pedig még saját dalt is írtak.

1970 – Mexikó – Juanito

A mexikói kisfiúval egy végtelenül hosszú és érthetetlen, 24 esztendős állatmentes sorozat kezdődött. A zöld-fehér mezt viselő Juanito természetesen Sombreróval a fején érkezett meg közénk, s bár V-kivágású pólója manapság is divatos, reméljük, a kivillanó pocakjáért senki sem csúfolta a kis srácot, akit 16 évvel később egy paprikára cseréltek le Mexikóban.

1974 – Németország – Tip and Tap

 

Tip and Tap kergeti a labdát Illustrator Horst Schaefer/DPA

A németek ugyan maradtak a kisfiús vonalnál, de jóval megelőzve a történelmet megduplázták a kabalák számát, egy alacsony fekete és egy magas szőke hajú srác, a barátságot jelképező Tip és Tap lett a befutó. A fiúknak mindig figyelni kellett arra, hogy Tip (a fekete srác) álljon a jobb oldalon, hiszen csak így nyert értelmet a pólójukon olvasható WM, illetve 74 felirat. Érdekesség, Juanito után itt is menő volt a kivillanó kis pocak.

1978 – Argentína – Guachito

Ahogy mondtuk, ez a kisfiúk évtizede, az 1970-es évek harmadik világbajnokságán Gauchito lett a kabala. A Gaucho jelentése egyébként tehénpásztor, az –ito meg a spanyol nyelvben kötelező kicsinyítő képző. A kis tehénpásztor ostorral és sárga cserkésznyakkendővel hódított, s ő bizony már betűrte a mezét a nadrágjába, vidáman futkározva a pampákon és a pályán.

1982 –  Spanyolország – Naranjito

Az elnevezésből is sejthető, hogy ismét spanyol nyelvterületen rendezték a világbajnokságot, a kisfiúk viszont felnőttek, így a spanyolok egy kerek dolgot választottak. Ami azért mégsem lehetett egy labda, ezért az országra jellemző gyümölcs, a narancs lett a befutó. Naranjito a spanyol válogatott színeit is magán viselte, és egészen elképesztő helyekre tudott bemászni.

1986 – Mexikó – Pique

Pique 1986-ból  AFP PHOTO / FIFA

Nem, ő nem a Barcelonában szereplő Pique, a mexikóiak viszont vélhetően megirigyelték a narancsos sikert, ezért Juanito után ők is a piacról választottak kabalát. Pique a hagyományos és arrafelé rendkívül népszerű csípős paprikát, a jalapenót reprezentálja, a sombrero pedig természetesen elmaradhatatlan kellék, ahogy a V-kivágású póló sem hiányozhatott. Hát ilyen is volt, a paprika mehet a levesbe.

1990 – Olaszország – Ciao

A kisfiúk felnőttek és lefogytak, így lett belőlük egy pálcikaember, aki mintha csak zöld-fehér-piros kapufákból épülne fel, s kicsit furcsa neki köszönni, a ciao Ciao-nál még a hello Szia is jobban hangzik. Még ha valószínűleg csak az olaszok tehetik meg, hogy „Szia” névre keresztelnek el focilabdafejű kabalát. Ciao.

Úgy látszik Franz Beckenbauer különösen jó kapcsolatot ápol a kabalafigurákkal, mert míg ’66-ban játékosként, 1990-ben már szövetségi kapitányként fotózkodott Ciaoval. Meg is nyerték a vb-t Fotó: ACHIM SCHEIDEMANN / DPA

1994 – Amerikai Egyesült Államok – Striker

youtube.com

Reméljük, nem dörgöli majd Vlagyimir Putyin orra alá Donald Trump a twitteren, hogy ők már 1994-ben góllövőnek nevezték el a piros-fehér-kék kabalájukat. Igaz, Putyinnak biztos lesz csípős válasza, hogy amíg az ő támadójuk egy farkas, az amerikaiaké csak egy kutyus. Bár Striker – aki az első, a szurkolók által választott vb-kabala – kétségkívül egy kedves kis eb, akinek még a füle is lobog, miközben csaholva játszik a labdával. Egyébként, ha valaki szeretne otthonra egy ilyen kis kutyát, az Amazonon 12 dollárért rendelhet hologrammos Strikert.

1998 – Franciaország – Footix

Az Eurosport könnyed hangvételű aloldala, a lebuzz.eurosport.fr 2015-ben a világ 10 legfurcsább kabalája lista első helyére tette Footixot. A gall kakas a futball szóból az Asterix nevének végéből kapta a saját nevét, akit egyszerre imádtak és gyűlöltek, de senki sem volt semleges iránta. Az biztos, hogy a tűéles stoplikat erős túlzásnak érzik az összeállítás készítői egy kedves kis kakastól, viszont hazai pályán ünnepelhetett vb-címet, amit utódai közül senki sem mondhat el magáról. Ami pedig az elődeit illeti, Willie, Tip és Tap, valamint Gauchito köszönhette győztesként a sajátjait.

2002 – Dél-Korea és Japán – Ato, Kaz és Nik

A modern ázsiai trendeknek megfelelően futurisztikus, a való életben nem létező figurák kapták a kabala szerepét, Ato edzője, Kaz és Nik pedig játékosa az Atomballnak, ami egy focihoz hasonló virtuális sport. A trió tagjait a rajongók keresztelték el, akik az interneten, illetve a japán és dél-koreai McDonald’s gyorséttermekben szavazhattak.

Anno még a FIFA is elismerte, a gyerekek számára kicsit félelmetesek lehetnek a figurák, mégis mindhármat imádta a nép, Dél-Koreában pedig egyébként is rajonganak az ilyen kabalákért. Az őrületet az 1998-as szöuli olimpia tigrise, Hodori indította el, aki azóta turisztikai kampányt is népszerűsített már, sőt a koreai posta és a rendőrség kötelékének is tagja lett.

2006 – Németország – Goleo (és Pille)

Goleo minden létező helyen feltűnt Fotó: AFP PHOTO / OLIVER LANG

Elég komoly vihart kavart Goleo és Pille születése, főleg 06-os pólót viselő Goleo verte ki a biztosítékot többeknél, hiszen Pille csak az ő segédje, egy beszélő focilabda. Németországban többeket is érzékenyen érintett, hogy egy oroszlán lett a kabala, amely Anglia jellemző állata, és sokkal jobb lett volna a németek címerében szereplő sast bevetni, sőt akár egy mókus is befuthatott volna, mint a takarékosság nemzetének szimbóluma. Ráadásul Goleónak is elég csapzott a bundája, arról meg inkább ne beszéljünk, hogy Donald kacsának képzeli magát, és nadrág nélkül tolta végig a karrierjét. Goleo annyira rossz döntésnek bizonyult, hogy a kabalafigura kizárólagos gyártási jogait 28 millió euróért megvásárló Nici játékgyár csődjét jelentette, annyira gyatrán alakultak a nadrágtalan oroszlán eladásai.

2010 – Dél-Afrika – Zakumi

Az országban – vagy legalábbis a rezervátumokban – őshonos állatot, a leopárdot választották kabalának a dél-afrikaiak. Zakumi ennek megfelelően zöld-sárga színeket visel, neve Dél-Afrika országkódjával (ZA) és a tízes számból (kumi) tevődik össze. Zakumi a világbajnokság idején 16 éves volt, hiszen – minő véletlen – éppen 1994-ben született, csakúgy, mint a dél-afrikai demokrácia. „Zakumi egy büszke dél-afrikai, fiatal, energikus, ambiciózus, okos, így példa lehet az idősek és a fiatalok számára, s nemcsak Dél-Afrikában, hanem világszerte” – mondta a zöld hajat a fűben való álcázás miatt is választó leopárdról Danny Jordaan szervezőbizottsági elnök.

2014 – Brazília – Fuleco

youtube.com

A futball, gazdaság, környezettan szentháromság nevét viselő Fuleco civilben egy matakó, ismertebb nevén háromöves tatu, akiről azt kell tudni, hogy veszély esetén labdává gömbölyödik. A háromöves tatu szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, így Fuleconak komoly társadalmi küldetése volt: felhívta a figyelmet az állatok és a környezet védelmére. A FIFA felmérése szerint a brazilok 89 százaléka ismerte a kabalát és szerethető figurának tartották a tatut.

2018 – Oroszország – Zabivaka

Ahogy említettük a farkas (53 %) abszolút többséget kapott a tigrissel (27 %) és a cicával (20%) szemben, így a dizájnertanuló Jekatyerina Bocsarova műve lett a világbajnokság kabalája. Ráadásul a 2016-ban kabalává koronázott Zabivaka a tavalyi konföderációs kupán már bemelegíthetett az idei vb-re, és a hírek szerint a kedves farkast jól fogadták az oroszok.

A FIFA Zabivakát bemutató cikkéhez még egy kis játékos megfigyelői leírást is mellékelt, amelybe értékelik a farkast, aki kedves, magabiztos, jó közösségi ember, aki mindig arról álmodott, hogy futballsztár legyen. A Fair Play szellemében játszik, tiszteli az ellenfelet, értékeli a csapattársait, szórakoztató, a jolly joker a pakliban, s imád fotókon pózolni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik