Hírek
A handout picture released on October 22, 2016 by FIFA shows "Zabivaka" the mascot for the 2018 football World Cup in Russia.
The wolf, unveiled to the public early on October 22, 2016 after a month of online voting, prevailed over a cat and a tiger dressed in a space suit after receiving more than half the votes. The mascot -- named "Zabivaka", which in Russian means "one who scores" -- was presented on a popular late-night show on Pervy Kanal state television. More than one million people voted in the contest following what FIFA said was "the most engaging creative process" for selecting an official mascot in its history. Russia is set to host the 2018 World Cup in 11 cities including Moscow, Saint Petersburg and Sochi.
 / AFP PHOTO / FIFA / STRINGER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FIFA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Futball-vb: kutya, farkas, paprika, volt már minden kabala

Kiverte a biztosítékot az állatvédőknél, amikor egy tavaszi orosz harmadosztályú futballmérkőzésen, a Masuk Pjatigorszk és az Angust összecsapás előtt egy medvét, Timet vezettek a pályára. A maci előbb megtapsoltatta a közönséget, majd tőle vette át a játékvezető a meccslabdát.

Mindez azért citáltuk elő, mert állítólag felmerült, mivel Oroszország jelképállata a medve, a nyári labdarúgó világbajnokság nyitómeccsén is szerepet kap majd ez az állatfajta.

Ehhez képest a vb-kabala kiválasztásakor egy farkas, egy cica és egy tigris közül lehetett választani. A trióból elsöprő különbséggel győzött a Zabivaka (Góllövő) névre hallgató farkas.

Der Kreml with dem Wolf Zabivaka, Maskottchen der Fussball- WM 2018. Feature / Schmuckbild / Hintergrund / Hintergrundbild.

Fussball: Auslosung zur FIFA- Fussball Weltmeisterschaft 2018 in Moskau, Russland 01.12.2017 -

Football, Draw for the FIFA- World Cup 2018, Moscow , December 01, 2017 |usage worldwide
Zabivaka, a farkas a Kreml előtt ácsorog már egy ideje Fotó: europress

Ezen „állatságok” mentén jártunk utána, az eddigi világbajnokságokon milyen kabalafigurák léphettek pályára.

1966 – Anglia – World Cup Willie (oroszlán)

A háromoroszlánosoknak becézett Anglia (válogatottja) volt a vb házigazdája, így senki sem lepődött meg, hogy épp egy oroszlán, World Cup Willie lett a világbajnokságok történetének első kabalaállata.

Míg 1966-ban mindössze egy fontért lehetett megvásárolni a csapzott oroszlánt, addig manapság 100 font körüli összeget kérnek érte az aukciós házak. Ráadásul Willie a gyerekkönyvek illusztrálásával foglalkozó Reg Hoye műve hatalmas népszerűségre tett szert.

Bár akkoriban még nem volt varázsszó a merchandising, az vb kabalaállata ott figyelt a bögréken, az ágytakarókon, vagy éppen a teáskannákon. Az egész világon nagy érdeklődés mutatkozott Willie iránt. Sikerének is köszönhetően azóta minden vb-nek van saját kabalája.

Soccer World Cup 1966 - German national player Franz Beckenbauer (R) talks to the World Cup mascott, World Cup Willie. | usage worldwide
Az 1966 -os vb-n még a német válogatottat is elbűvölte WCW, aki az asztalnál éppen Franz Beckenbauerrel beszélget Fotó:DPA

WCW-nek pedig még saját dalt is írtak.

1970 – Mexikó – Juanito

A mexikói kisfiúval egy végtelenül hosszú és érthetetlen, 24 esztendős állatmentes sorozat kezdődött. A zöld-fehér mezt viselő Juanito természetesen Sombreróval a fején érkezett meg közénk, s bár V-kivágású pólója manapság is divatos, reméljük, a kivillanó pocakjáért senki sem csúfolta a kis srácot, akit 16 évvel később egy paprikára cseréltek le Mexikóban.

1974 – Németország – Tip and Tap

 

Tip and Tap are the two mascots the DFB is using since 1971 to promote the 1974 FIFA World Cup in Germany. There are 10 different Tip and Tap themes, created by illustrator Horst Schaefer. (undated archive photograph)
Tip and Tap kergeti a labdát Illustrator Horst Schaefer/DPA

A németek ugyan maradtak a kisfiús vonalnál, de jóval megelőzve a történelmet megduplázták a kabalák számát, egy alacsony fekete és egy magas szőke hajú srác, a barátságot jelképező Tip és Tap lett a befutó. A fiúknak mindig figyelni kellett arra, hogy Tip (a fekete srác) álljon a jobb oldalon, hiszen csak így nyert értelmet a pólójukon olvasható WM, illetve 74 felirat. Érdekesség, Juanito után itt is menő volt a kivillanó kis pocak.

1978 – Argentína – Guachito

Ahogy mondtuk, ez a kisfiúk évtizede, az 1970-es évek harmadik világbajnokságán Gauchito lett a kabala. A Gaucho jelentése egyébként tehénpásztor, az –ito meg a spanyol nyelvben kötelező kicsinyítő képző. A kis tehénpásztor ostorral és sárga cserkésznyakkendővel hódított, s ő bizony már betűrte a mezét a nadrágjába, vidáman futkározva a pampákon és a pályán.

1982 –  Spanyolország – Naranjito

Az elnevezésből is sejthető, hogy ismét spanyol nyelvterületen rendezték a világbajnokságot, a kisfiúk viszont felnőttek, így a spanyolok egy kerek dolgot választottak. Ami azért mégsem lehetett egy labda, ezért az országra jellemző gyümölcs, a narancs lett a befutó. Naranjito a spanyol válogatott színeit is magán viselte, és egészen elképesztő helyekre tudott bemászni.

1986 – Mexikó – Pique

Handout picture of the official mascot "Pique" of the 1986 FIFA World Cup in Mexico. / AFP PHOTO / FIFA
Pique 1986-ból  AFP PHOTO / FIFA

Nem, ő nem a Barcelonában szereplő Pique, a mexikóiak viszont vélhetően megirigyelték a narancsos sikert, ezért Juanito után ők is a piacról választottak kabalát. Pique a hagyományos és arrafelé rendkívül népszerű csípős paprikát, a jalapenót reprezentálja, a sombrero pedig természetesen elmaradhatatlan kellék, ahogy a V-kivágású póló sem hiányozhatott. Hát ilyen is volt, a paprika mehet a levesbe.

1990 – Olaszország – Ciao

A kisfiúk felnőttek és lefogytak, így lett belőlük egy pálcikaember, aki mintha csak zöld-fehér-piros kapufákból épülne fel, s kicsit furcsa neki köszönni, a ciao Ciao-nál még a hello Szia is jobban hangzik. Még ha valószínűleg csak az olaszok tehetik meg, hogy „Szia” névre keresztelnek el focilabdafejű kabalát. Ciao.

Done: After the victory in Italy DFB Team manager Franz Beckenbauer is holding the 1990 FIFA World Cup mascot "Ciao" in his hands on November 15th 1989 in Cologne's Muengersdorfer Stadium. The German national football team wins the last world cup qualification game against Wales with 2:1 and qualifies for the world cup as second of the group.
Úgy látszik Franz Beckenbauer különösen jó kapcsolatot ápol a kabalafigurákkal, mert míg ’66-ban játékosként, 1990-ben már szövetségi kapitányként fotózkodott Ciaoval. Meg is nyerték a vb-t Fotó: ACHIM SCHEIDEMANN / DPA

1994 – Amerikai Egyesült Államok – Striker

youtube.com

Reméljük, nem dörgöli majd Vlagyimir Putyin orra alá Donald Trump a twitteren, hogy ők már 1994-ben góllövőnek nevezték el a piros-fehér-kék kabalájukat. Igaz, Putyinnak biztos lesz csípős válasza, hogy amíg az ő támadójuk egy farkas, az amerikaiaké csak egy kutyus. Bár Striker – aki az első, a szurkolók által választott vb-kabala – kétségkívül egy kedves kis eb, akinek még a füle is lobog, miközben csaholva játszik a labdával. Egyébként, ha valaki szeretne otthonra egy ilyen kis kutyát, az Amazonon 12 dollárért rendelhet hologrammos Strikert.

1998 – Franciaország – Footix

Az Eurosport könnyed hangvételű aloldala, a lebuzz.eurosport.fr 2015-ben a világ 10 legfurcsább kabalája lista első helyére tette Footixot. A gall kakas a futball szóból az Asterix nevének végéből kapta a saját nevét, akit egyszerre imádtak és gyűlöltek, de senki sem volt semleges iránta. Az biztos, hogy a tűéles stoplikat erős túlzásnak érzik az összeállítás készítői egy kedves kis kakastól, viszont hazai pályán ünnepelhetett vb-címet, amit utódai közül senki sem mondhat el magáról. Ami pedig az elődeit illeti, Willie, Tip és Tap, valamint Gauchito köszönhette győztesként a sajátjait.

2002 – Dél-Korea és Japán – Ato, Kaz és Nik

A modern ázsiai trendeknek megfelelően futurisztikus, a való életben nem létező figurák kapták a kabala szerepét, Ato edzője, Kaz és Nik pedig játékosa az Atomballnak, ami egy focihoz hasonló virtuális sport. A trió tagjait a rajongók keresztelték el, akik az interneten, illetve a japán és dél-koreai McDonald’s gyorséttermekben szavazhattak.

Anno még a FIFA is elismerte, a gyerekek számára kicsit félelmetesek lehetnek a figurák, mégis mindhármat imádta a nép, Dél-Koreában pedig egyébként is rajonganak az ilyen kabalákért. Az őrületet az 1998-as szöuli olimpia tigrise, Hodori indította el, aki azóta turisztikai kampányt is népszerűsített már, sőt a koreai posta és a rendőrség kötelékének is tagja lett.

2006 – Németország – Goleo (és Pille)

A German supporter shows off his hat with the WC2006 mascot, Goleo, on top while outside Munich's World Cup Stadium ahead of the opening 2006 World Cup match between host Germany and Costa Rica, 09 June 2006. The month-long football extravaganza involving the world's top 32 teams begins in Munich and finishes with the final in Berlin 09 July.          AFP PHOTO / OLIVER LANG / AFP PHOTO / OLIVER LANG
Goleo minden létező helyen feltűnt Fotó: AFP PHOTO / OLIVER LANG

Elég komoly vihart kavart Goleo és Pille születése, főleg 06-os pólót viselő Goleo verte ki a biztosítékot többeknél, hiszen Pille csak az ő segédje, egy beszélő focilabda. Németországban többeket is érzékenyen érintett, hogy egy oroszlán lett a kabala, amely Anglia jellemző állata, és sokkal jobb lett volna a németek címerében szereplő sast bevetni, sőt akár egy mókus is befuthatott volna, mint a takarékosság nemzetének szimbóluma. Ráadásul Goleónak is elég csapzott a bundája, arról meg inkább ne beszéljünk, hogy Donald kacsának képzeli magát, és nadrág nélkül tolta végig a karrierjét. Goleo annyira rossz döntésnek bizonyult, hogy a kabalafigura kizárólagos gyártási jogait 28 millió euróért megvásárló Nici játékgyár csődjét jelentette, annyira gyatrán alakultak a nadrágtalan oroszlán eladásai.

2010 – Dél-Afrika – Zakumi

Az országban – vagy legalábbis a rezervátumokban – őshonos állatot, a leopárdot választották kabalának a dél-afrikaiak. Zakumi ennek megfelelően zöld-sárga színeket visel, neve Dél-Afrika országkódjával (ZA) és a tízes számból (kumi) tevődik össze. Zakumi a világbajnokság idején 16 éves volt, hiszen – minő véletlen – éppen 1994-ben született, csakúgy, mint a dél-afrikai demokrácia. „Zakumi egy büszke dél-afrikai, fiatal, energikus, ambiciózus, okos, így példa lehet az idősek és a fiatalok számára, s nemcsak Dél-Afrikában, hanem világszerte” – mondta a zöld hajat a fűben való álcázás miatt is választó leopárdról Danny Jordaan szervezőbizottsági elnök.

2014 – Brazília – Fuleco

youtube.com

A futball, gazdaság, környezettan szentháromság nevét viselő Fuleco civilben egy matakó, ismertebb nevén háromöves tatu, akiről azt kell tudni, hogy veszély esetén labdává gömbölyödik. A háromöves tatu szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, így Fuleconak komoly társadalmi küldetése volt: felhívta a figyelmet az állatok és a környezet védelmére. A FIFA felmérése szerint a brazilok 89 százaléka ismerte a kabalát és szerethető figurának tartották a tatut.

2018 – Oroszország – Zabivaka

Ahogy említettük a farkas (53 %) abszolút többséget kapott a tigrissel (27 %) és a cicával (20%) szemben, így a dizájnertanuló Jekatyerina Bocsarova műve lett a világbajnokság kabalája. Ráadásul a 2016-ban kabalává koronázott Zabivaka a tavalyi konföderációs kupán már bemelegíthetett az idei vb-re, és a hírek szerint a kedves farkast jól fogadták az oroszok.

A FIFA Zabivakát bemutató cikkéhez még egy kis játékos megfigyelői leírást is mellékelt, amelybe értékelik a farkast, aki kedves, magabiztos, jó közösségi ember, aki mindig arról álmodott, hogy futballsztár legyen. A Fair Play szellemében játszik, tiszteli az ellenfelet, értékeli a csapattársait, szórakoztató, a jolly joker a pakliban, s imád fotókon pózolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.