Hírek

A focivébék legjei

A labdarúgó-világbajnokságok történelme 88 éve íródik és 2018-ban újabb fejezettel leszünk gazdagabbak. Ennek örömére összegyűjtöttük a legérdekesebb rekordok listáját, valamint kiderítettük azt is, melyik rekord az, amely Oroszországban megdőlhet.

A “nagy öregek”

Talán sokakban felmerült már a kérdés: mely országok szerepeltek a legtöbbször a világbajnokságokon? Akár megfogalmazódott a kérdés, akár nem, íme a válasz: Brazília 21. alkalommal lesz ott a tornán. A dél-amerikaiak nem mindig szerepeltek fényesen, de hétszer is döntőbe jutottak, melyből a Selecao ötször aranyérmes lett.

Mindemellett a dél-amerikai futballóriás az összes vébére kijutott.

A braziloknak sikerült kétszer is az a bravúr, hogy a világbajnokság összes mérkőzését megnyerték: 1970-ben és 2002-ben sikerült ez a fantasztikus eredmény. Uruguay 1930-ban, Olaszország pedig 1938-ban volt ugyanerre képes.

Legnagyobb rivális azonban Németország, mely – az NSZK-s éveket is beleszámolva –  19. alkalommal vesz részt a világbajnokságon. Az 1930-as első torna mellett az 1958-as viadalt hagyta ki utoljára a Nationalelf. A németek kihasználták az időt, ők jutottak be a legtöbb döntőbe, szám szerint nyolcba,  ám ezeknek “csak” a felét tudta megnyerni.

A minimalisták

Akadnak olyan rekordok is, amelyek a legkisebb számok körül forognak. Ilyen például Indonézia egyeduralma: az ázsiai országnak egyetlen lejátszott vb-meccse van még 1938-ból. Az akkor még Holland-Indiaként pályára lépő csapat egyetlen gólt sem tudott szerezni, ugyanis szerencsétlenségére éppen Magyarországgal szemben kellett volna továbbjutnia. A mieink 6-0-ra nyertek.

Angolának egy világbajnokság is elég volt, hogy történelmet írjon Fotó: Alexander Joe / AFP

Nem Indonézia az egyetlen csapat, amely még soha nem tudott gólt lőni a vébén: Kanada, Kína, Trinidad és Tobago, valamint a Kongói Demkoratikus Köztársaság sem talált be az ellenfelek kapujába három csoportmeccs alatt. A legkevesebb gólt furcsa módon Angola kapta, a 2006-os vilábajnokságon gól nélküli döntetlent játszottak Mexikóval, 1-1-re végeztek Iránnal és csak 1-0-ra kaptak ki Portugáliától.

A legjobb védekező hatékonysága szintén Angolának van, mellettük Írország és Wales kapta a legkevesebb gólt.

A védelem királyai

1. Angola – 0,67 (2 gól 3 meccsen)
2. Írország – 0,77 (10 gól 13 meccsen)
3. Wales – 0,80 (4 gól 5 meccsen)

Gyakori párharcok

Érdekes, de akadnak olyan párosítások, amelyek valamiért sűrűn előfordulnak egy vébén. Hétszer mérte össze erejét például Brazília és Svédország, ezalatt egyszer sem nyertek a skandinávok (három döntetlenre futotta az erejükből). Németország és Argentína is hétszer csapott össze, ám ez magában foglalja az NSZK-s éveket – s akkor mit mondjunk az NSZK/Németország-Jugoszlávia/Szerbia párharcról, melyet szintén hétszer rendeztek meg a vébéken?

A német-argentin páros érdekessége egyébként, hogy hétből háromszor ez volt a döntő párosítása: 1986-ban a dél-amerikaiak, 1990-ben és 2014-ben viszont az európaiak kerültek ki végső győztesként.

Ausztria mágikus napja

Érdekesség, hogy az 1954-es világbajnokságon remekeltek a sógorok. Ausztria ugyanis két csúcsot is tart 64 év után is:

 • a Svájc ellen 7-5-re megnyert mérkőzés a mai napig a legtöbb gól, ami egy mérkőzésen esett,
 • ugyanezen a mérkőzésen 0-3-ról fordítva nyertek az osztrákok, mely a vébé történetének legnagyobb feltámadása holtversenyben Portugáliával (ők 1966-ban Észak-Korea ellen 0-3-ról 5-3-ra győztek.

Ha pedig Svájcot emlegetjük: az 1994-es, 2006-os és 2010-es világbajnokságot figyelembe véve 559 percig nem kapott gólt a csapat.

Világbajnokok

Spanyolország tartja a legkevesebb lőtt góllal megnyert világbajnokságok rekordját, összesen nyolc találat is elég volt 2010-ben az aranyérem megszerzéséhez. Ezzel szemben a legtöbb gólt az Aranycsapat lőtte 1954-ben, szám szerint 27-et, amellyel a legjobb gólkülönbséggel szerepelt egy vb alatt (+17 volt a magyarok mérlege).

A legtöbb győzelmet Brazília szerezte 2002-ben, amikor minden meccsét megnyerve ült a világ trónjára a Selecao. A legtöbb gólt Dél-Korea kapta 1954-ben: két meccs alatt 16-szor kellett kivenni a labdát a kapujukból. A vb történelmének legnagyobb vereségét azonban Salvador szenvedte el 1982-ben a magyar válogatott ellen, 10-1-re nyertek a mieink. Ez a tíz gól a legtöbb, amelyet egy válogatott egy mérkőzésen tudott lőni.

Nyilasi Tibor a salvadori védők között a történelmi 10-1-es mérkőzésen Fotó: Staedele / DPA

Olaszország öt mérkőzést játszott végig kapott gól nélkül 1990-ben, mire bevették a hálóját. A házigazda az elődöntő 67. percében a végső győztes Argentínával szemben kapitulált először, végül tizenegyesekkel bukta a finálét és Anglia legyőzésével bronzérmes lett mindössze két kapott góllal.

A korszakos nagyok

Akadnak persze kiemelkedő egyéni rekordok is. A legtöbb világbajnokságon például Pelé szerepelt: 1958 és 1970 között ötször jutott ki a vébére. Mégsem ő, hanem egy másik brazil, Cafu az, aki háromszor is vb-döntőt játszott 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben. A legtöbb gólt Miroslav Klose rúgta, mögötte a brazil Ronaldo és Gerd Müller található.

A világbajnokság történelmének legnagyobb góllövői

16 gól: Miroslav Klose (Németország)
15 gól: Ronaldo (Brazília)
14 gól: Gerd Müller (Németország)
13 gól: Just Fontaine (Franciaország)
12 gól: Pelé (Brazília)

Ronaldo szerepelt a legtöbb olyan meccsen is, amelyen legalább egy gólt szerzett (11), ám Just Fontaine szerezte a legtöbb találatot egyetlen tornán, mind a 13 találata 1958-ban esett.

A világ legfiatalabb gólszerzője, a döntők legfiatalabb gólszerzője és a legfiatalabb mesterhármas jegyzője is Pelé, aki az 1958-as tornán mindössze 17 évesen szerepelt. Ez a rekord biztosan nem dől meg Oroszországban, a legfiatalabb játékos ugyanis Sebastian Szymanski, aki 19 életévét május 10-én töltötte be. Másik végletként a legidősebb gólszerző a kameruni Roger Milla volt, aki 1994-ben Oroszország ellen 42 évesen és 39 naposan talált be.

Minden idők leggyorsabb vb-gólját Hakan Sükür lőtte Dél-Koreának: a török legendának 11 másodperc elég volt 2002-ben.

A leggyorsabb duplázás azonban nem az ő érdeme, ugyanis 2014-ben Toni Kroosnak 69 másodperc elég volt ahhoz, hogy Brazília 7-1-es kiütésekor kétszer is betaláljon. Számunkra a legkedvesebb gyorsasági rekord azonban Kiss László nevéhez fűződik. A Vasas csatára csereként beállva nyolc perc alatt mesterhármast lőtt Salvadornak, a már korábban említett 10-1-es magyar siker során.

James Rodríguez nagy tornája

A kolumbiai támadó fantasztikusan szerepelt 2014-ben és feliratkozott azon labdarúgók közé, akik minden mérkőzésükön gólt tudtak szerezni. Amennyiben a Bayern München játékosának ez Oroszországban is összejön, nem csak lehagyhatja Jairzinho hétgólos rekordját, hanem a vb gólszerzőinek listáján is komolyat léphet előre mindössze 26 évesen.

A 2018-as tornán Japán, Szenegál és Lengyelország szerepel Kolumbia mellett a H csoportban, így nem tűnik lehetetlennek a kuldetés.

Valamennyi mérkőzésükön betaláló labdarúgók

 • Sárosi György (1938): négy meccsen öt gól
 • Bene Ferenc (1966): négy meccsen négy gól
 • Arne Nyberg (svéd, 1938). három meccsen három gól
 • Alcides Ghiggia (uruguayi, 1950): négy meccsen négy gól
 • Just Fontaine (francia, 1958): hat meccsen 13 gól
 • Omar Oreste Corbatta (argentin, 1958): három meccsen három gól
 • Jairzinho (brazil, 1970): hat meccsen hét gól
 • Teofilo Cubillas (perui, 1970): négy meccsen öt gól
 • James Rodríguez (kolumbiai, 2014): öt meccsen hat gól

Kiemelt fotó: Fotó: Cris Bouroncle / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik