Hírek

Szamuráj, aki a Honvédtól a labdarúgó-világbajnokságig jutott

Az oroszországi világbajnokságon nagyítóval kell keresni olyan labdarúgót, akinek valamilyen formában köze lehet a magyar labdarúgáshoz, vagy úgy egyáltalán hazánkhoz. Egészen pontosan egy ilyen játékos akad: Aníbal Cesis Godoy. Aki az elmúlt években követte a magyar élvonal eseményeit, ismerős lehet a 28 éves középpályás neve, ugyanis 2013-15 között két éven át a Budapest Honvédot erősítette. Mit érdemes azonban tudni „Szamurájról”?

Godoy pályafutása

A panamai válogatott alapembere meglehetősen fiatalon, egészen pontosan 17 évesen a felnőttek között találta magát nevelőegyesületében, a Chepo FC-ben. Szépen apránként beépítették a csapatba és a nem túl veretes bajnokságban hamar kitűnt: 2011-ben az év játékosának választották. A sikeres esztendőnek hála Argentínába került kölcsönbe, ám erről a kalandról két érdekességet lehet csak elmondani:

  • hihetetlen, de Godoy szerződtette Godoyt: az argentin CD Godoy Cruz játékosa lett a 22 esztendős játékos,
  • egyetlen percet sem töltött a pályán kölcsönjátékosként a csapat színeiben.

Miután a kellemetlen légióskodás véget ért, a Chepóban ismét alapemberként szerepelt. 23 éves volt ekkor, és tovább égett benne a kalandvágy, szeretett volna Európában futballozni. Így került képbe a Budapest Honvéd, amellyel 2013 augusztusában hároméves szerződést kötött.

Godoy nem váltotta meg a világot, két idény alatt összesen 24 mérkőzésen jutott szóhoz, így aztán nem okozott nagy meglepetést, hogy végül nem töltötte ki a kontraktusban szereplő időt. Korábban is felkeltette mexikói és amerikai csapatok figyelmét, 2015-ben végül az MLS-be igazolt, ahol remekül felépítette magát, és a San José Earthquakes meghatározó játékosa lett. Ritkán szerez ugyan gólt, de tavaly márciusban ezzel a szenzációs emeléssel került a címoldalakra:

A klub ranglétráját végigjárta, ő az Earthquakes csapatkapitány-helyettese is, de mindennél többet jelentett az amerikai rajongóknak, hogy márciusban szerződést hosszabbított.

Tudtam, hogy hosszabbítani akar velem a klub és én is maradni szerettem volna. Sokan kérdezték tőlem: miért nem vártad meg a világbajnokság végét? Én pedig azt felelem, nem tudhatod, mi történik majd a vébén. A családom és a saját boldogságom a legfontosabb, mi pedig jól érezzük magunkat itt, ahol remekül bánik velünk a klub. Tudom, ha jó teljesítményt nyújtok Oroszországban, felkelthetem más klubok érdeklődését. Ha az ajánlatuk nekem is és a klubomnak is megfelel, akkor úgyis megegyezünk, de azt sem bánom, ha maradhatok, mert jól érzem magam.

– idézi a quakesepicenter.com a középpályást, aki 2020-ig kötelezte el magát.

A válogatott szamurája

Érdekes tény Godoyjal kapcsolatban, hogy már akkor 32 válogatottság volt a lábában, amikor Kispestre igazolt. A Chepóban töltött évek alatt ugyanis annyira megtetszett a szövetségi kapitánynak, hogy 20 éves korában behívta egy Venezuela elleni barátságos meccsre. Az édesapja, Cristóbal Godoy, aki nem labdarúgással kereste a kenyerét kimondhatatlanul büszke volt és ennek hangot adva elejtette egy interjúban, hogy fiát csak úgy becézi: Szamuráj.

Azóta le sem vakarhatja magáról a megszólítást, az amerikaiak is csak így utalnak az idők közben 86-szoros válogatott játékosra. Posztját tekintve védekező középpályás, nem csoda, hogy ritkán lő gólt. A nemzeti együttesben egyetlen alkalommal történt ilyen: 2014 november 15-én egy Salvador elleni 3-1-re megnyert barátságos mérkőzésen csapata második találatát szerezte.

Legnagyobb sikere a válogatottal, hogy az Egyesült Államokban rendezett 2013-as Arany Kupán ezüstérmet szerző panamai csapat tagja volt.

Milyen volt a Honvédban?

fotó: honvedfc.hu

Godoy abban az időszakban lett a Budapest Honvéd játékosa, amikor Hidi Patrik felépítésén dolgozott elsősorban Marco Rossi, a magyar játékos párja viszont mindig más volt. A panamai szamurájon túl ott volt Drissa Diarra, Ayub Daud (aki nem mellesleg Godoyjal egyszerre került Kispestre), Thomas Job, Nagy Gergő és nyugodtan ide sorolhatjuk még Andrea Mancinit, akiből valamiért mindenképpen védekező középpályást akart faragni a Honvéd edzője.

Verseny tehát volt bőven a posztért és bár kezdetben 2013 őszén még a kezdőcsapatban kapott helyet általában, télre teljesen kiszorult: összesen hatszor jutott szóhoz a szezonban és egyszer ült a kispadon. A következő idénye már sokkal jobban sikerült, 18 NB I-es mérkőzés mellett két Magyar Kupa-találkozón is játszott.

Mindezt azért érdemes így bemutatni, mert a számokból is kirajzolódik, a panamai játékos nem produkált egetrengető teljesítményt.

Az látszott, hogy a labdával tud bánni, de semmilyen kimagaslót nem produkált Magyarországon. Azok a kulcspasszok és hirtelen megindulások, amelyek reményében Kispestre hozták, elmaradtak. Gólt és gólpasszt nem ért el, egyedül egy Ferencváros ellen kiharcolt tizenegyes fűződik a nevéhez 2014 novemberéből.

Budapesten formán kívül játszott, nem találta a helyét és ha a szívükre teszik a kezüket, a Honvéd drukkerei is inkább legyintettek, már-már felsóhajtottak, amikor eligazolt. Ehhez képest egész szép karriert futott be.

Aníbal Cesis Godoy a Budapest Honvédban

2013/14: 6 bajnoki mérkőzésen 394 perc (átlagosan 66 perc a pályán)
2014/15: 18 bajnoki és két kupamérkőzésen 1579 perc (átlagosan 78 perc a pályán)

A nagy esély

Godoy karrierjében utoljára van esély arra, hogy egy igazán nagyot ugorjon. Azt természetesen nem lehet elvitatni tőle, hogy az MLS-ben alapembernek, mi több, csapatkapitány-helyettesnek lenni óriási fegyvertény. Különösen annak tekintetében, hogy a nem túl veretes NB I-ben úgy isten igazából nem állta meg a helyét. Azóta azonban kivirágzott, érett játékos lett belőle és ha jól szerepel a vébén, még leeshet neki egy álomszerződés.

Panama a világbajnokságon a G-csoportba került, ahol a minden tornán “sötét lónak” kikiáltott Belgiummal, Angliával és Tunéziával találkozik majd. Legutóbbi ellen lehet a legtöbb keresni valója Godoyéknak, de ha innen továbbjut a közép-amerikai csapat, arra biztosan felkapná a fejét mindenki. Ebben az esetben pedig akár a szamuráj is megmutathatja, mire mehet az ember egy vébén, miután a Honvéd kikosarazta.

Kiemelt fotó: Rodrigo Arangua/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik