Hírek

David Villa: Ez a spanyol válogatott van olyan jó, mint a 2010-es

2014 nyara óta a New York City labdarúgója. Mekkora kihívás az MLS egy olyan játékosnak, aki megfordult az FC Barcelonában, az Atlético Madridban és mindent megnyert klub- és válogatott szinten?

Miért ne lenne kihívás? Folyamatosan fejlődik a bajnokság és az USA-ban egyre nagyobb a labdarúgás iránti érdeklődés. Ne higgye, hogy könnyű, folyamatosan érkezik az utánpótlás, a friss, harcias fiatal hátvédek – nem egy megállná a helyét a legkeményebb európai bajnokságokban.

Akkor megfordulhat a trend? Eddig úgy volt, hogy levezetni mennek oda a sztárok.

Abszolút. Nekem nem tűnik őrültségnek az, hogy a legjobbak Amerikában kötnek ki, és az amerikai játékosok is szépen-lassan beszivárognak a topklubokba. Rengeteg tehetséges játékossal találkoztam a három év alatt, annyit elmondhatok, jó úton jár az amerikai labdarúgás.

Néhány magyar játékos is erősíti a ligát. A tavalyi szezonban éppen Nikolics Nemanja előzte meg önt a gólkirályi címért folyó versenyben.

Kiváló támadó, nagyon érzi a kaput. Szerettem volna én lőni a legtöbb gólt, de az önök játékosa fenomenális volt az előző idényben. Ha jól tudom, az első szezonja volt kint, szóval ha még ezt is hozzávesszük, valóban lenyűgöző.

Az előző három évben 18, 22 és 23 gólt szerzett. Nem úgy tűnik, mint aki lassítana.

Élvezem a labdarúgást, New York csodálatos város, az emberek rengeteget segítenek nekem. Nagyon jó csapattársaim vannak, profik, és ismét hangsúlyozom, kemény bajnokságról beszélünk. Csapatként erősek vagyunk, szerencsére elöl, hátul jól állunk, szóval nem panaszkodom.

Igen jó formában van közel a 37-hez. Egy vagy több aktív futballista évben gondolkodik még?

Megmondom őszintén, nem gondolkodtam még a visszavonuláson. Nem fáradtam még el, érezek magamban erőt, hogy folytassam.

Ugyan a 2014-es vb után, amikor az Egyesült Államokba igazolt, lemondta a válogatottságot, de játsszunk el a gondolattal: mit szólna, ha vb-meghívót kapna a spanyol válogatott szövetségi kapitányától? (Az interjút még a keretszűkítés előtt vettük fel – a szerk.)

Nem tudom… Ha számítana rám Julen Lopeteguiakkor állok a rendelkezésére. Sok jó támadónk van, meglátjuk. Én benne lennék természetesen.

2010-ben világbajnoki címet nyert Dél-Afrikában. Sokak szerint az volt minden idők legerősebb spanyol válogatottja. Egyetért ezzel az állítással?

Nézze, szerintem nyugodtan kimondhatom, hogy az a csapat tényleg egyike a történelem legjobbjainak. Hogy a legjobb-e? Fogalmam sincs, még az is lehet. Annyira együtt voltunk, annyira együtt lélegzett mindenki. Egy célunk volt, hiába jöttek páran a Real Madridból, páran a Barcelonából, páran az Atléticóból, egyek voltunk és pontosan tudtuk, miért megyünk.

Fotó: Getty

Hogyan lehet ennyi egyéniséget ilyen komplex egésszé formázni?

Erre csak Vicente del Bosque tud válaszolni. Sokat dolgozott velünk, rengeteget beszélgettünk, kiváló pedagógus és nagyszerű ember. Ő bízott bennünk, mi bíztunk benne.

Mit gondol, a jelenlegi kapitány és a játékosai között is ilyen a viszony?

Az akkori csapat nagyon különleges volt, de ezzel nem azt mondom, hogy Lopetegui nem bírhat hasonló támogatottsággal az öltözőn belül. Más korszak a mostani, mások az emberek, nem lehet lekottázni a nyolc évvel ezelőtti eseményeket.

Meddig juthat ez a fiatal spanyol válogatott? Mintha egy kicsit kisebb lenne a zaj a csapat körül.

A spanyol válogatott mindig esélyes, ezt ne felejtsük el. Még azt is mondhatom, hogy ez a válogatott van olyan jó, mint a 2010-es.

Ezt nem gondolhatja komolyan.

Hallgasson meg! A rendszer adott ahhoz, hogy sikereket érjünk el. A játékosok még gyorsabbak, még erősebbek, mint anno mi voltunk. Fiatalok? Na, és! Komoly tapasztalattal bíró futballistákból áll majd a keret, olyanokból, akik a világ legjobb csapatatiban edzenek és játszanak hétről hétre. Az átmenetet jól biztosítja az edzői stáb, vannak veteránok, mint mondjuk Andrés Iniesta,aki most hiába megy Ázsiába, ugyanolyan jó és hasznos játékosa lesz a válogatottnak Oroszországban. Azt pedig ne feledje, nálunk van a világ egyik legjobb kapusa, David de Gea; a világ legkeményebb védősora, legkreatívabb középpályája és leggólerősebb támadóegysége. Nehéz így azt mondani, hogy bocs, ne számoljatok velünk.

Kéthetes focimaraton a Historyn!

Május 28. és június 10. között a History csatorna maratoni futballtörténeti műsort mutat be, amelynek házigazdája David Villa, a 2010-es világbajnok spanyol válogatott tagja, minden idők egyik legsikeresebb labdarúgója.

A Futball története című műsort a világ több mint 160 országában mutatják be, többek között Magyarországon, Bulgáriában, Horvátországban, Szerbiában, Csehországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Oroszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Japánban, Koreában, Brazíliában, valamint Afrika, Latin Amerika és Délkelet-Ázsia számos országában.

A 14 napos program során a History bemutat egy sor eredeti, prémium kategóriás dokumentumfilm-sorozatot, valamint több rövidfilmet, amelyeket korábbi világbajnokságok gondosan válogatott felvételeivel egészítenek ki. A Futball története műsoraiban David Villa mellett számos további elismert játékos, edző, újságíró és más szakértő mutatja be a világ legnépszerűbb sportját különböző nézőpontokból.

Szenvedélyes futballistaként szerencsésnek érzem magam, hogy első kézből láthattam, mennyit is jelent a foci oly sok ember számára a világon, és hogyan hat az emberek életére. A Futball története figyelemre méltó kezdeményezés egy világszerte közkedvelt és elismert márka, a History bemutatásában. Nagyon boldog vagyok, és megtiszteltetés számomra, hogy a History-val együtt dolgozunk ezen a fantasztikus televíziós eseményen, mert ez a játékostársaimnak, az edzőknek és nekem is lehetőséget nyújt, hogy elmondjuk, mit jelent számunkra a játék, és hogy újra átéljünk oly sok hihetetlen emléket” – mondta a 98-szoros spanyol válogatott legenda.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik