Hírek

Kiállnak a kokainozó focista mellett a csoportellenfelek

A perui labdarúgó-válogatott világbajnoki csoportellenfeleinek csapatkapitányai nyílt levélben szólították fel a nemzetközi szövetséget (FIFA), találja meg a módját, hogy az eltiltott Paolo Guerrero, a dél-amerikai együttes tapasztalt támadója pályára léphessen az oroszországi tornán.

A brazil Flamengo 34 éves futballistája május 6-án egy bajnoki mérkőzésen tért vissza azután, hogy tavaly októberben, az argentinok elleni vb-selejtezőt követően adott doppingmintájában kokainszármazékot találtak, s emiatt eltiltották. A FIFA előbb egy évre függesztette fel a játékjogát, de később megfelezte a büntetést, amely így május 3-án lejárt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) súlyosbításért, míg a 84-szeres válogatott játékos felmentésért fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). Ügyvédei azzal érveltek, hogy Guerrero véletlenül szennyezett teát fogyasztott, másrészt a stimuláns nem volt teljesítménynövelő hatású.  A CAS múlt hétfőn 14 hónapra súlyosbította a csatár eltiltását, így januárig nem futballozhat.

Peru csapatkapitánya kokainszármazékok miatt bukta a vébét
A nemzetközi Sportdöntőbíróság súlyosbította a dél-amerikaiak játékosának büntetését, aki emiatt nem vehet részt a világbajnokságon.

A játékosok nemzetközi szakszervezete (FIFPro) által kiadott levelet Peru csoportellenfeleinek kapitányai, vagyis a francia Hugo Lloris, a dán Simon Kjaer és az ausztrál Mile Jedinek is aláírta.

A nyílt levélben megfogalmazottak szerint hibás döntés lenne kizárni Guerrerót a június 14-én kezdődő világbajnokságról, hiszen a perui csapatkapitány nem szándékosan fogyasztott doppinglistás szert, amelynek ráadásul nem volt teljesítménynövelő hatása. Lloris, Kjaer és Jedinek arra kéri a FIFA vezető testületét, hogy a méltányosság és az arányosság jegyében ideiglenesen, a világbajnokság idejére szakítsa félbe a játékos eltiltását.

Véleményünk szerint helytelen lenne kizárni őt a tornáról, ami pályafutása csúcspontja lenne, és sok éven át keményen dolgozott, hogy ott lehessen

– áll a levélben.

Guerrero kedden találkozik Zürichben a FIFA elnökével, Gianni Infantinóval, de egyelőre nem tisztázott, a nemzetközi szövetség mit tehetne a büntetés csökkentéséért, hiszen alapszabálya egyértelműen kimondja, hogy fellebbviteli ügyekben a CAS magasabb jogkörrel rendelkezik.

Martin Vizcarra perui államelnök egyébként már közölte: készen állnak a svájci legfelsőbb bíróságon megtámadni a szankciót.

Kiemelt fotó: Ernesto BENAVIDES/ AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik