Hírek

Ideiglenesen átadja az orosz futballszövetség vezetését az elnök

Hat hónapra átadja az orosz futballszövetség vezetését Vitalij Mutko, a szervezet elnöke az orosz sportolókat ért doppingvádak miatt – jelentették orosz hírügynökségek.

Mutko, aki egyúttal sportért felelős orosz miniszterelnök-helyettes és a jövő évi labdarúgó-világbajnokság főszervezője, az orosz labdarúgó szövetség vezetésének hétfői moszkvai ülésén azzal indokolta döntését, hogy a kormányzati teendőkre kíván összpontosítani. Tisztségét az orosz futballszövetség élén Alekszandr Alajev főigazgató veszi át ügyvezetőként.

Mutko – aki a 2014-es szocsi olimpia alatt sportminiszter volt – azt mondta, hasonló intézkedésre tesz javaslatot az általa betöltött másik tisztséggel, a 2018-as vb főszervezői posztjával kapcsolatban is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága december 5-én döntött úgy, hogy a példátlan, szisztematikus doppingolás miatt kizárja Oroszországot a jövő évi phjongcshangi téli olimpiáról, egyben kitiltja Mutkót minden olimpiai eseményről. Az orosz doppingbotrány miatt nyomás alá került Mutko a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) részéről is.

A FIFA megérti Mutko döntését, amelyet az Oroszországban 2018-ban megrendezendő világbajnokság érdekében is hozott. A FIFA köszönetét fejezi ki Mutkónak ezért a felelősségteljes lépésért és a világbajnokság előkészítése érdekében folytatott eddigi munkájáért

– áll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyilatkozatában.

A közlemény szerint az, hogy az orosz politikus ideiglenesen átadja a futballszövetség vezetését, nem lesz kihatással a világbajnokság megszervezésére, tekintettel a FIFA, az orosz kormány, a vb-szervezőbizottság, illetve az orosz labdarúgó szövetség (RFSZ) sikeres együttműködésére.

Fotó: AFP / Alexander Nemenov

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik